Domain seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler [Nasıl yapılır?]

04 Temmuz 2019 16:18

Günümüzde bireylerin ve işletmelerin internet üzerinde doğru ve prestijli bir yer edinebilmesi büyük öneme sahip. İnternette başarı da büyük oranda doğru domain seçiminden geçiyor, dijitalleşme ve kurumsallaşma yolunda domain seçimi “neden bu kadar önemli?” gelin birlikte inceleyelim.

Doğru domain seçimini gerçekleştirmek için domain sorgulama ekranlarını kullanabilirsiniz. Domain sorgulama ekranları sayesinde seçtiğiniz alan adı müsait mi, müsait değil ise farklı bir uzantıda aynı isimde domain kayıt edilebilir mi, eğer domain müsait ise kayıt işlemlerine başlama gibi adımları çok kolay bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.

Akılda kalıcı olmalı

Seçtiğiniz alan adı akılda kalıcı olmalı ve kulaktan kulağa tavsiyelere açık olmalı. Örnek verecek olursak İstanbul sınırları içerisinde pasta işi yapan bir firma için önem sırasına göre pasta.com, pastam.com, benimpastam.com veya istanbuldapasta.com doğru domain seçimleri olabilir.

Kolay yazılabilir olmalı

Karışık bir yazıma sahip bir alan adı, sayfalarınıza daha zor ve daha uzun bir giriş süresi, belki de müşterilerinizin yazım sırasında sayfanıza girişten vazgeçmesine neden olabilir. Dolayısıyla kolay bir yazım ve klavye ile tam uyum çok önemli.

Mümkün olduğu kadar .com ve uzantılarını tercih edin

Günümüzde bir çok domain uzantısı hizmet veriyor. Fakat önerimiz; .com domain uzantılarının bir süre daha birinci tercihiniz olması. .com domain uzantısı internet üzerinde hala en prestijli domain uzantısı. Aynı zamanda belge gereksinimi nedeniyle kolay kolay herkes tarafından kayıt edilemeyen .com.tr uzantılı alan adlarını da tercih edebilirsiniz. Elbette bu uzantıda doğru alan adı bulunamıyor ise diğer uzantıları da ikinci seçenek olarak gözden geçirebilirsiniz.

Kısa ve sade olmalı

Mümkün olduğu kadar kısa yazılmış ve kolay anlaşılır sade bir domain seçmelisiniz. Sitenizin adı ne kadar kısa olursa o kadar prestijli bir markaya sahip olmuş olursunuz.

Türkçe karakterli olmasından kaçının

Bir zamanlar popüler olan Türkçe karakterli domainlerden gerek yazım sırasındaki zorluklar gerekse arama motoru optimizasyonu tarafında oluşabilecek risklerden dolayı kaçınmanızı öneriyoruz. Ana domaininiz yerine ikincil domainlerde Türkçe karakterli isim kullanabilirsiniz.

Numara ve işaretleme karakterlerinden kaçının

Sitenizin adında herhangi bir yanlış anlama veya yazım hatası oluşmasını önlemek için kesinlikle tire veya rakamlardan uzak durmalısınız. İnternet siteniz için en son isteyeceğiniz şey kullanıcının ana markanızı yanlış anlaması ve kara karışıklığına uğraması.

Telif hakları ve marka ihlalllerine dikkat edin

Dijital isminizi seçerken mutlaka daha önce başka bir kurum veya şahıs tarafından marka tescili yapılmış mı veya herhangi bir telif hakkı bulunmakta mı kontrol etmenizi öneriyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumu‘nun bunun için bir marka sorgulama sayfası mevcut.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni markanızı mutlaka koruyun

Seçmiş olduğunuz domainin mutlaka marka ve tescil başvurularını gerçekleştirin. Domain sahibi siz olmanıza rağmen marka tescilinin gelecekte başkası tarafından yapılması alan adınızın riske girmesine sebep olabilir.

Domain seçimi yaparken güvenilir ve tecrübeli bir kuruluş tercih edin

Domain satın alacağınız yerin güvenilir ve tecrübeli olması önemli. Türkiye’nin lider domain kayıt kuruluşlarından olan Turhost ile hem ucuz domain ve hem de hızlı domain kayıt işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kolay domain sorgulama ekranları ile neredeyse 3 dakika da domain kayıt işleminizi en güvenilir şekilde tamamlayabilirsiniz. Turhost, halihazırda Türkiye içerisinde 85 binden fazla aktif domainin yönetimini gerçekleştiriyor.

Doğru bir domain seçimi ve ucuz domain kampanyasından faydalanmak için Turhost .COM Domain kampanyasına göz atabilirsiniz.

Paylaş