Game of Thrones’un son bölümü akıllarda soru işaretleri oluşturuyor: Dev zincirler nereden geldi?

22 Ağustos 2017 20:00

Game of Thrones‘un 7. sezonunun finali için geri sayımı başlattık. Ancak altıncı bölümden sonra internetin aklı karma karışık. Hatta herkes tek bir soru üzerine yoğunlaşmış durumda: “O zincirler nereden geldi?


UYARI!
Devam etmeden önce uyaralım; haberimizin bundan sonraki kısmı Game of Thrones’un yedinci sezon altıncı bölümüne dair spoiler içermektedir. Okuyacağınız detaylar izleme keyifinizi kaçırabilir.


Altıncı bölümden sonra Reddit‘in favori tartışma konularından biri Ak Gezenler’in zincirle Viserion‘u sudan çıkarma sahnesi. İsmini Daenerys’in bizi sinirden kudurtan ağabeyi Viserys Targaryen’den alan Viserion, Daenerys’in kaybettiği ilk ejderha oldu. Rhaegal ile beraber kapalı alanda tutulduğu için fazla gelişmeyen Viserion, başarısızlıkta Viserys’i aratmadı anlayacağınız. Elbette Daenerys’in kıymetli çocuklarından birini olabilecek en acı verici sahneyle kaybetmek ilk başta şok etkisi yarattıysa da sonrasında çok acayip şeyler oldu.

Öncelikle hikayeyi biraz başa saralım. Hatırlarsanız Night King ve Jon Snow karşılaşması ilk kez olmuyor. Daha önce de Night King ve ordusuyla karşı karşıya gelen Jon Snow, küçük bir kayıkla kaçmayı başarmıştı. Zira Ak Gezenler’in belli ki yüzmeyle ilgili ciddi problemleri var. Nitekim hemen altıncı bölüme geri dönelim. Jon Snow ve intihar ekibine zaman kazandıran olay da donmuş bir gölün tam ortasında sıkışıp kalmalarıydı. Gölün kenarlarında açılan yarık yüzünden Ak Gezenler göl yeniden donana ve gölün donduğunu fark edene kadar heyecanlı ekibimize pek ilişmedi. Çünkü bu arkadaşlar suya girer girmez batıyor.

Daenerys duvarın ötesine uçma kararı aldığında ise ejderhalardan en azından birini kaybettiğini anlamıştık. Artık hikaye örgüsü sadece Benioff ve Weiss’ın tekeline geçtiği için pek şaşırtmıyor zaten. Ancak olayları açıklama konusunda da bir takım sorunlar var sanki. Night King usta cirit atma yeteneğiyle Viserion’u öldürdüğünde “Eyvah” dedik, “Viserion da Ak Gezen olacak”. Ancak sonra Viserion göle sertçe düşüp suya battı. Zaten ne Daenerys’in ne de diğerlerinin ejderhayı sudan çıkarıp yakma gibi bir şansı ya da zamanı yoktu. Gerçi ikinci cirit vakasından sonra belki Night King yakılabilirdi ancak olayların adrenaliyle böyle bir karar alınmaması normal. Asıl garip olan sonrası.

Bölüm finalinde gördük ki Night King’in ölüler ordusu zincirlerle Viserion’u sudan çekiyor. Burada iki soru akıllarda belirdi: O zincirler nereden geldi? Viserion’u suya dalıp kim bağladı?

Viserion’un zincirlere bağlanmasını illa açıklamak gerekirse en basit tabirle Night King’in birkaç Ak Gezeni “ölüm görevine” gönderdiğini düşünebiliriz. Direkt suyun dibine batan Ak Gezenler, battıkları noktada ejderhayı zincirlemiş olabilir. Tabii ejderhayı doğru yerlerden bağlamak için biraz zaman harcamış olmalılar, ancak yine de imkansız değil. Hatta Night King’in vasıfsız ölüler ordusunun aksine düşünebilen, stratejik kararlar alabilen bir varlık olduğunu düşünecek olursak belki yüzebiliyor dahi olabilir. Peki ama ya zincirler? Duvarın ötesinde ateşi pek sevmeyen bir kabilenin zincir dövdüğünü hiç sanmıyoruz. Öte yandan söz konusu zincirler bir gemi enkazından çalınmış da olabilir. Tabii bu durumda Ak Gezenler’in “ne olur ne olmaz, ileride kullanırız” diye zincirleri ömürlük sakladığını göz önüne almak lazım. Son kış ne zamandı sahi? Ya da o kadar şanslılar ki yakınlarda gerçekten de çok eskiden orada yaşayan birilerine ait dev zincirler vardı…

Viserion’un ızdırabı ise ne yazık ki sonlanmadı. Night King tarafından dönüştürülen Viserion’un özelliklerinin ne kadarını koruduğunu söylemek zor. Game of Thrones evreninde de geçen, George R. R. Martin’in bir “buz ejderhası” tasviri var ancak Viserion için bu sıfatı kullanmak pek mümkün değil. Zira Viserion direkt olarak dönüştürülmüş bir hayvan gibi görünüyor tıpkı bölümde gördüğümüz zombi kutup ayısı gibi. Ancak zombi ejderhanın alev püskürtüp, püskürtemeyeceği muamma. Öte yandan devasa bir ejderhacamı mızrağı veya Valyrian çeliği, Viserion’u engelleyecek silah olabilir.

Paylaş