Huawei’den ABD hükümetine yönelik büyük dava!

07 Mart 2019 10:45

Huawei, kısa süre önce gerçekten büyük bir adım attı. Firma yaptıkları nedeniyle direkt olarak ABD hükümetine dava açtı. İşte detaylar;

Huawei, kısaca üzerinde geçmek gerekirse çok uzun zamandır “casusluk” suçlamalarıyla gündeme geliyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri dünya devi şirketi telefonları üzerinden Çin’e bilgi sızdırmakla suçluyor. Amerika aynı zamanda 5G altyapısı konusunda da firma ile çalışmaması konusunda büyük açıklamalar yapıyor. Ülke biliyorsunuz işi bir adım yukarıya taşıyacak müttefiklerini dahi 5G altyapısı konusunda Huawei ile çalışmamaları konusunda uyarıyor. Bunlara ek olarak şirket Avrupa Birliği’nde de yasaklanabilir haberiyle gündeme geliyor. Ortaya çıkan “casusluk” iddialı nedeniyle Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği ülkelerinde Huawei 5G altyapısının kullanılmasını yasaklamayı düşünüyor.

İşte bu konuda önemli bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz dakikalarda bir basın toplantısı düzenleyen firma, ABD hükümetine ürünlerine getirdiği yasak nedeniyle dava açtıklarını duyurdu. Huawei, ABD yönetimini yasağı haklı çıkaracak kanıttan yoksun olmakla suçladı ve Çin hükümetiyle bağları olduğu iddiasını reddetti. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Guo Ping, “ABD Kongresi, Huawei ürünlerine getirdiği kısıtlamaya yönelik herhangi bir kanıt sunmakta başarısız oldu. Son çare olarak bu davayı açmaya mecbur kaldık” dedi. Teknoloji devi bu konuda oldukça haklı duruyor çünkü ABD başından beri “casusluk konusunun” arkasını doldurmuyor, kamuoyu ile somut bilgiler paylaşmıyordu. Guo Ping ayrıca konu hakkında “Bu yasak sadece hukuksuz değil, aynı zamanda Huawei’nin rekabet gücünü de sınırlandırıyor ve neticede de Amerikalı tüketicilere zarar veriyor.” açıklamasını da yaptı. Teksas eyaletindeki federal mahkemede açıklan davada, ABD’nin getirdiği kısıtlamaların “anayasaya aykırı” olduğu savunulurken, Ping, “Belki de Amerikan hükümeti Huawei’nin baskılanmasından fayda sağlayacağını düşünüyordur. Ancak gerçek şu ki, ABD’nin ve diğer ulusların Huawei’nin 5G ağına katkısını sınırlandırmak sadece milli çıkarlarına zarar verecek” diyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Huawei bu konularda kesin konuşuyor

Kısa süre önce resmi bir açıklama yapan şirket, kendilerine Çin hükümetinden gelen “5G ağ ekipmanlarına bir arka kapı koy” gibi talebin kesinlikle olmadığını belirtiyor. Çin’de böyle yasanın olmadığını da belirten firma, böyle bir talep gelse dahi kabul etmeyeceklerini söylüyor. Dev telekomünikasyon firması bunu kabul etmenin “kanunsuz” olacağını da söylüyor. Avrupa’nın iletişim altyapı için olmazsa olmaz bir konumda olduğu söylenen şirket, bakalım bu attığı yasal adımdan nasıl bir sonuç alacak?

İlginizi Çekebilir

Firmanın katlanabilir telefon modeli Mate X

Paylaş