İnsan kasından bin kat güçlü robotik kas üretildi [Video]

13 Ocak 2014 20:00

Amerika’da Berkeley Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öncülüğünde bir araya gelen bir grup bilim insanı mikro ölçekli robotik kas üretmeyi başardı. Hammadde olarak V şeklinde şerit karbon ve vanadyum dioksit kullanılarak üretilen robotik kas, normal bir insandan 1000 kat daha güçlü. Kendi ağırlığından 50 kat daha ağır cisimleri, kendi uzunluğundan 5 kat uzağa 60 milisaniye (göz açıp kapama süresi) içerisinde fırlatabilen robotik kas, tüm bu kabiliyetlerini vanadyum dioksite borçlu.

Vanadyum dioksit, düşük sıcaklıklarda yalıtkan rolü üstlenirken 67 derece sıcaklıkta iletken bir metale dönüşüyor. Bu sıcaklık dönüşümlerinde malzemenin inanılmaz bir dirence sahip olması,  yapay kas için ideal çözüm haline gelmesini sağlıyor. Mikro kaslar, hiçbir bozulma olmaksızın 1 milyon defa gevşetilip sıkılabiliyor. Vanadyum dioksit, ışığı absorbe ederek ısıya dönüştürebiliyor. Sistemin, nörokas sistemini taklit edebilecek protez uzuvlar gibi daha karmaşık organizmaların inşa edilmesi amacıyla kullanılabileceği belirtiliyor.

Robot endüstrisindeki baş döndürücü gelişmeler ve Google gibi dev firmaların bu alana yaptıkları yüksek bütçeli yatırımlar bir arada düşünüldüğünde ise, bu alandaki tüm gelişmelerin nasıl bir nihai ürünle tamamlanacağına ilişkin merak devam ediyor.

VİDEO

Paylaş