İnsan zihni mükemmel bir nesne tasarlayabilir mi? [Video]

06 Şubat 2014 10:24

Utrecht School of Arts, Ürün Tasarımı mezunu 27 yaşındaki Hollandalı tasarımcı Merel Bekking, 2012 yılında kendi tasarım stüdyosunu açan ve oldukça başarılı işlere imza atan genç bir yetenek. Yeni projesi için “kusursuz tasarımı” yaratmak isteyen Bekking, onu bulmak için oranlar ve formüllerle uğraşmak yerine doğrudan insan zihnine bakıyor. Beyin aktivitesine dayanarak mükemmel bir tasarımın mümkün olup olmadığını araştırmak istediğini ifade eden Bekking, bunun için nasıl çalıştığını anlattığı videoda 10 erkek ve 10 kadından oluşan küçük bir grupla işe başladığını belirtiyor. Bir MRI makinesi kullanarak bu kişilerin en çok hangi tasarım elementlerini tercih ettiklerini bulmaya çalışıyor.

“Bir tasarımcı olarak, bir dizi karar vermeniz gerekiyor” diyen Bekking, bunların arasında en önemli olan üç tanesinin ise biçim, renk ve materyal olduğunu ifade ediyor. Bir tarama boyunca deney yaptığı kişilere bu üç elementten bir dizi sunan Bekking, çoğunlukla renk olarak kırmızının, materyal olarak plastiğin ve biçim olarak da kapalı ve organik görünen şekillerin tercih edildiğini öğreniyor. Bekking her ne kadar şimdiye kadar kusursuz bir kırmızı, plastik, kapalı-organik şekil yaratmamış olsa bile Nisan ayının başında gerçekleştirilecek olan Milan Tasarım Haftası‘nda bir dizi “kusursuz günlük nesne”yi tanıtmayı planlıyor.

Kırmızı ve plastik olanlar insanların beynini en çok uyaran elementler olsa da, deneye tabi tutulan grup bunun en çok tercih edilen nesneler olduğunu düşünmüyor. Bekking bu durumu şöyle açıklıyor: “Bireylerin beyin taramasında çıkan sonuçlardan farklı cevaplar verdiğini görmek şaşırtıcı. Ahşap materyalden, mavi renginden ve açık, yuvarlak biçimlerden hoşlandıklarını söylediler.” Bu küçük grup ve basit yöntemle, Bekking’in ulaştığı sonuçların bizi mükemmel tasarıma ulaştıracağını düşünmek doğru olmasa da insan zihnine dair son derece ilginç bilgiler edinmemizi sağladığı kesin.

VİDEO

Paylaş