Instagram kabusu: Öldürülen fenomenin fotoğrafları sosyal medyada dağıtıldı

16 Temmuz 2019 10:00

Instagram fenomeni Bianca Devins, kan donduran bir cinayetin kurbanı oldu. Brandon Andrew Clark tarfından vahşice katledilen genç kızın fotoğrafları ise saatlerce sosyal medyada kaldı.

Popüler bir Instagram ve Tumblr kullanıcısı olan, aynı zamanda bir Discord server’ı da bulunan Bianca Devins, bu kez kan donduran bir olayla gündemde. 17 yaşındaki internet ünlüsü, internet üzerinden tanıştığı Brandon Andrew Clark tarafından vahşice katledildi. Genç kızın öldürüldükten sonra çekilmiş fotoğraflarını Instagram, Discord ve diğer sitelere yükleyen Clark’ın bu eylemi sonrası fotoğraflar ise ne yazık ki uzun süre sosyal medyada kaldı. Facebook ve Instagram hesaplarından bir süre sonra silinen fotoğrafların platform tarafından “mimlendiğini” de belirtelim. Geç müdahale sonrası bu “mimleme” eylemi, söz konusu fotoğrafların yeniden yüklenmesini ve yayılmasını engelliyor. Facebook tarafından yapılan açıklamada “Bu içeriği platformumuzdan kaldırmak için tüm önlemleri alıyoruz.” deniliyor. Ancak bu yaşanan ilk olay değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Instagram ve benzeri platformların şiddet eylemlerindeki yetersizliği

Fotoğraf paylaşımı, sosyal ağların kilit özelliğini oluştururken; bu tarz olaylarda aynı zamanda karanlık yönünü de ortaya seriyor. Yeni Zelanda’da gerçekleştirilen katliamda zanlının Facebook üzerinden canlı yayın açarak bu korkunç olayı gerçekleştirmesinin üzerinden daha birkaç ay geçmişken yeni bir şiddet vakası daha servisin bir başka platformunda yer alıyor. Facebook’un suça özendirici veya şiddet içerikli paylaşımlara karşı bir politikası bulunuyor. Ancak asıl sorun, bu fotoğraf ve videolar iyice yayılmadan sistemin olaya müdahale edememesi olarak gösteriliyor. Olay bir viral içeriğe dönüşüp internette patladıktan sonra içeriği kaldırmak çok da bir şey ifade etmiyor. İnsan destekli daha gelişmiş bir yapay zeka sistemiyle bu sorunun atlatılıp atlatılamayacağı ise meçhul. En basitinden Instagram, 1 milyarın üzerinde kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Platforum günlük 500 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunuyor.

Bianca Devins olayında söz konusu fotoğrafların ilk olarak hikayeler üzerinde paylaşıldığı belirtiliyor. Bilmeyenler için not düşelim, Instagram üzerinden paylaşılan hikayeleri kullanıcılar kendi hikayelerinde aynı Twitter’da retweet yapar gibi paylaşabiliyor. Aynı zamanda hikayeler profile sabitlenmediyse 24 saatin sonunda görüntülenemiyor. Şirket Devins olayında söz konusu hikayelerin kaç kişi tarafından görüntülendiğini açıklamayı reddettiği için olayın yayılımı ve müdahale hızı konusunda net bir yargıya varmak çok mümkün olmuyor. Instagram aynı zamanda olayı nasıl fark ettiklerini de açıklamazken, katili taklit eden hesapları sildiklerini belirtiyor. Ayrıca katilin oluşturduğu ve fotoğrafın yayılmasına katkıda bulunan hashtag’in de engellendiği açıklamalar arasında. Polisler ise fotoğrafların ilk olarak Discord’a atıldığı, daha sonra Snapchat, Instagram gibi platformlarda paylaşıldığı kaydediyor. Snapchat olayla ilgili henüz açıklama yapmazken Discord, fotoğrafların paylaşıldığı server’ı kapattığını açıkladı.

Paylaş