NASA’nın Mars aracı Curiosity’den önemli başarı

25 Mart 2018 21:00

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA, kısa süre önce Mars aracı Curiosity ile önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.

NASA‘nın Mars Bilim Laboratuvarı misyonunun bir parçası olarak Mars’ta Gale kraterinde keşifte bulunan Curiosity, 6 Ağustos 2012 yılında iniş yaptığı Mars gezegeni üzerinde birçok araştırma yapıyor. Öncelikli amacı kızıl gezegenin iklimini incelemek, yaşam olup olmadığını belirlemek ve su aramak olan Curiosity, kısa süre önce 2 bininci Mars gününü geride bıraktı. Bir Mars günü Sol olarak geçiyor ve Dünya eşdeğerinin 24 saat 37 dakika olduğu belirtiliyor. Buna göre 2.054 Dünya günü kadardır kızıl gezegen yüzeyinde olan araç, bilmeyenler için 899 kg ağırlığında ve 2.9 x 2.2 x  2.2 metre boyutlarında. Kızıl gezegen yolculuğuna 2011 yılında başlayan araç, açıklandığı kadarıyla şimdiye kadar 154 km yol almış durumda. Bu ilk bakışta az görünüyor ancak araç oldukça yavaş ilerliyor ve araştırma için uzun süreler sabit kalıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

NASA, Mars ve hedefleri geride bırakan Curiosity

Aracın Elon Musk’ın insanoğlunu yaşamaya götürmek istediği gezegen üzerinde orijinalde 700 dünya günü kadar kalması hedefleniyordu. Bunu neredeyse üçe katlayan araç, bazı sorunlara rağmen çok ciddi araştırmalar yaptı. Özellikle çektiği harika panoramik fotoğraflar ile adından söz ettiren araç, hayranlık uyandırmaya devam ediyor.

Video

Paylaş