Peregrine uzay aracı Ay üzerine iniş yapamayacak

09 Ocak 2024 21:27

Apollo görevlerinden bu yana ilk kez bir Amerikan yapımı uzay aracının Ay’a iniş yapması hedefleniyordu ve bunun için Peregrine yola çıkarılmıştı.

Dün sabah saatlerinde United Launch Alliance tarafından geliştirilen Vulcan Centaur roket merkezli kalkış ile yola çıkarılan Peregrine uzay aracı, sorunsuz kalkış sonrasında ortaya çıkan kötü bir sorun nedeniyle Ay’a iniş yapamayabilir denilmişti. Projenin arkasındaki özel şirket Astrobotic, ilk aşamada yaşanan bir anomalinin uzay aracının güneş panellerini güneşe doğrultmasını engellediğini söyledi. Bu nedenle de uzay aracı yerleşik bataryasını şarj edemiyor, güç olmadığı için de normalde şubat ayında yapılması planlanan Ay inişinin iptal edilebileceği aktarılıyordu. Daha sonra ise Astrobotic itiş sisteminde bir arıza yaşandığını ve bunun da aracın yakıt kaybetmesine neden olduğunu duyurmuştu. Biraz önce ise Ay üzerine inişin kesin olarak yapılamayacağı açıklandı, bu ABD’deki uzay camiasında büyük bir üzüntü yarattı. Peregrine’nın 50 yılı aşkın bir süre sonra Ay’ı ziyaret eden ilk Amerikan yapımı Ay aracı olması hedefleniyordu ve bu ülkede büyük bir heyecan yaratmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu aralar uzay konusunda sık sık Alper Gezeravcı gündeme geliyor. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olarak seçilen Gezeravcı uzaya daha spesifik olursak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS), özel uzay şirketlerinden Axiom Space tarafından yapılacak Ax-3 / Axiom Mission 3 görevi ile çıkarılacak. Bu görev son paylaşılan bilgiye göre 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de yapılacak. Bu tarihte hava şartlarına ve teknik incelemelere göre değişiklik olabilir ancak şimdilik herhangi bir sorun görünmüyor.

NASA ve ISS ortaklarının onayı aldıktan sonra kabul edilen dört kişilik çok uluslu ekip, en son yapılan resmi açıklamaya göre SpaceX’in uzay eğitimini sorunsuz olarak tamamlamayı başardı. Merakla beklenen Ax-3 görevindeki isimler SpaceX’in Falcon 9’uyla yapılacak kalkış ile beraber ISS’in yeni konukları olacak. Görevde “Görev Uzmanı” olarak geçen Gezeravcı yanında Ax-3 Komutanı Michael López-Alegría, Pilot Walter Villadei ve diğer Görev Uzmanı Marcus Wandt da olacak.

Peregrine görevi yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş