Reddit platformundan veri çaldığını iddia eden hacker’lar taleplerini iletti: “Geri adım atın”

19 Haziran 2023 15:31

Dünyanın en büyük internet platformlarından olan ve yıllardır hayatımızda yer alan Reddit, bu sefer bir hacker olayı ile gündemde.

Biliyorsunuz Reddit bu aralar gündemden düşmüyor. Peki bunun arkasında tam olarak ne yer alıyor? Bu sorunun cevabına detaylı olarak buradaki haberimizde yer vermiştik. Platformu şimdi gündeme getiren ise daha önce yaşanan bir hack olayı oldu. Bugün ortaya çıktığı kadarıyla ALPHV olarak da bilinen BlackCat fidye yazılımı (Ransomware) çetesi, bir “dark web” sitesindeki gönderi üzerinden şubat ayında şirketin sistemlerine yapılan saldırı sırasında Reddit’ten tam 80 GB kadar veri çaldığını iddia etti. Hacker’lar bu 80 GB veriyi yayınlamamak için platformdan 4,5 milyon dolar para ve çok tepki çeken API kararından vazgeçmesini istiyor. Ödeme ve API kararı sonrasında verileri sileceğini belirten BlackCat, elbette bu taleplerine kesinlikle ulaşamayacak. Hiçbir şirket ne olursa olsun bu tarz durumlarda hacker’lara ödeme yapmıyor ya da onlarla anlaşmaya varmıyor (Bu en doğru ve mantıklı adım). Reddit’e son dönemde çok fazla tepki gösteriliyor ve bunun arkasında temel olarak API merkezli bir değişim yer alıyor. Bu değişiminden dolayı üçüncü parti Reddit uygulamalarının büyük bölümü artık kullanılamıyor. Bu nedenle çok ciddi şekilde protesto edilen ve 7.000’den fazla subreddits’in gizli hale getirilmesi sonrasında “bir süre için” kullanılmaz hale gelen platform, en son Reddit’in kurucu ortağı ve CEO’su Steve Huffman tarafından yapılan açıklamalar ile ses getirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çalışanlara yönelik şirket içi bir mesaj yayınlayan Huffman, şu an gerçekleştirilen protestoların geçici olduğu düşünüyor. Bu durumların platforma şimdilik maddi açıdan bir zarar vermediğini de aktaran CEO, “Bunu söylediğim için üzgünüm ama lütfen toplum içinde Reddit logolu kıyafetler giyerken dikkatli olun. Bazı insanlar gerçekten üzgün ve onların hayal kırıklıklarının nesnesi olmanızı istemiyoruz.” gibi ilginç bir mesaj da veriyor. Açık kalmaları için bazı üçüncü parti uygulama geliştiriciler ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini de belirten Steve Huffman, bu açıklamalar ile ortamı sakinleştirmek yerine daha da fazla tepki çekmiş durumda. Attıkları adımdan geri dönmek istemeyen çünkü Reddit’in verilerini çok değerli bulan CEO, şimdilik süreçte “çok fazla geçici gürültü” olduğunu düşünüyor, bu kullanıcıları daha fazla kızdırıyor.

Reddit gelişmeleri bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş