Steve Jobs, Sony VAIO’nun OS X’le çalışmasını istemiş

05 Şubat 2014 14:20

Steve Jobs’un 2005 yılında Apple bilgisayarlarının PowerPC’den Intel‘e geçeceğini duyurması birçok kişiyi şaşırtmıştı. Jobs’un dediğine göre OS X beş yıldan beri Intel’le bir tür yasak ilişki içindeydi. Fakat Japonya’daki bir kaynaktan edinilen bilgilere göre bu yasak ilişkiye dahil olan bir sürpriz partner daha vardı: Sony.

20 yıldan uzun bir süredir Apple’ı konu edinen Japon yazar Nobuyuki Hayashi’nin aktardığına göre Sony’nin eski başkanı Kunitake Ando ve Jobs’un 2001 yılında Hawaii’de gerçekleştirdikleri bir buluşmaya atfen söylediği şu sözler oldukça dikkat çekici: “Steve Jobs ve bir diğer Apple yöneticisi ellerinde Mac OS’le çalışan bir VAIO tutarak bizi golf sahasının bitiminde bekliyorlardı.” Jobs yıllar önce Mac “kopyalama” olayını bırakmıştı ama Ando’ya göre Sony’nin VAIO’su o kadar çok hoşuna gitmişti ki onun için bir istisna yapmaya niyetliydi. Fakat bu yine de kötü bir zamanlamaydı. Windows’la çalışan dizüstü bilgisayarları üreten firmaların satışları düşmeye başlamıştı ve nihayetinde Mac uyumlu VAIO’lar yapmakla ilgili görüşmeler de bir sonuç vermedi.

Ando’nun 2001’deki buluşmaya dair söyledikleri arasında Apple’ın eski yazılım mühendisi Bertrand Serlet bu ekibi bir teknoloji markete gidip en üst model VAIO’yu satın almalarını ve Sony’nin yazılımı üzerinde OS X’i çalıştırabilme ihtimalini görmelerini istediği gibi bir iddia da yer alıyor. Öyle görünüyor ki, Jobs, Sony’ye bir saygı besliyordu ve firmanın yönetim kadrosuyla da iyi ilişkileri vardı.

Paylaş