Süpersonik yolcu uçakları için tarihi gelişme: “Boom XB-1” [Video]

08 Ekim 2020 12:30

Süpersonik yolcu uçakları yakın gelecekte hayatımıza bir kez daha giriş yapacak. İşte bu konuda en önemli adaylardan birisi Boom XB-1.

Concorde ve başına gelenler sonrasında süpersonik yolcu uçakları hayatımızdan çıktı. Askeri tarafta elbette ses hızından yüksek uçuşlar devam ediyor ancak sivil havacılık bu yüksek hızdan mahrum kalıyor. Ancak bu durum yukarıda da dediğimiz gibi yakın gelecekte değişecek. Çünkü şu an birçok firma özellikle iş jeti tarafında yeniden ses hızının üstünde yolcu taşımak için çalışıyor. Bunlardan birisi olan Boom Supersonic, kısa süre önce XB-1 adını verdiği gerçek prototip uçağını görücüye çıkardı. Bu uçağın gelecek tam boyutlu versiyon için bir test platformu olacağı aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu prototipin Mach 2.2 (2.700 km/s) hıza çıkış yapabileceği firma tarafından verilen bilgiler arasında yer alıyor. Hazırlanan çalışır prototipi uçuşa hazır hale getirme konusunda ciddi oranda geç kalan ancak yine de hedefine ulaşan firma, 21,6 metre uzunluğundaki modelde General Electric tarafından üretilen üç adet J8-15 turbojet motorunu kullanıyor. Bu prototipin besleyeceği gerçek süpersonik yolcu uçağı ise konsept tasarımı aşağıda yer alan Boom Overture olacak açıklaması yapılıyor.

Süpersonik yolcu uçağı konusunda NASA da çalışıyor

Bu bağlamda NASA, büyük ismi Lockheed Martin ile X-59 QueSST üzerinde  çalışıyor. Geliştirdiği ufak modelleri rüzgar tünellerinde test eden ve bilgisayar tasarımlarıyla hatırı sayılır bir noktaya gelen Lockheed Martin, yeni nesil süpersonik uçak için üretime de başlamış durumda. Direkt olarak Lockheed Martin’in Skunk Works bölümü tarafından üretilen uçak, her şey yolunda giderse 2021 yılında ilk uçuşuna çıkıyor. Ancak bu uçağın seri üretime sokulma gibi bir amacı bulunmuyor. X-59 QueSST daha çok bir test platformu olarak düşünülüyor.

Yeni nesil süpersonik yolcu uçaklarını daha iyi hale getirmeyi hedefleyen uçak, özellikle sessiz yolculuğa odaklanıyor. Çünkü başına gelen kötü olaylar sonrasında rafa kaldırılan süpersonik (Sesten hızlı gidebiliyor) yolcu uçağı Concorde, ses hızını aştığı zaman çok büyük bir “Sonic Boom” patlaması oluşturuyordu.

İşte bunun aşağıdaki şehirleri rahatsız etmeyecek düzeye getirilmesini isteyen NASA, ayrıca sesten hızlı (1.513 km/s) seyir gürültüsünde de ciddi bir düşüş (75 db’ye kadar) hedefliyor. Lockheed Martin işte tam da bu hedefi gerçeğe dönüştürme görevini üstleniyor. 2021 yılında bu uçaktan detaylı verilerin elde edilmesi hedefleniyor.

Paylaş