Ülke ülke detaylarıyla VW, Ford, BMW ve Daimler ortaklığıyla geliştirilen elektrikli otomobil şarj ağının haritası

07 Şubat 2018 14:30

Elektrikli otomobiller için Avrupa merkezli ülkelerde kurulmak üzere oluşturulan planın, hangi ülkelerde kullanılabilir olacağı paylaşılan harita ile netlik kazandı.

Elektrikli otomobillerin en temel problemlerinden bir tanesi olarak kabul edilen şarj istasyonuna erişim, dünya devlerinin bir araya gelmesiyle birlikte çözüme kavuşuyor. Volkswagen grubu, Daimler, Ford ve BMW grubunun ortaklaşa aldığı yatırım kararı doğrultusunda Avrupa otoyollarında bağımsız hızlı şarj noktalarını oluşturmak üzerine kurulan Ionity planı bundan yaklaşık üç ay önce ilk detaylarıyla karşımıza çıkmıştı. O dönem ilk örneklerini Almanya, Norveç ve Avusturya‘da göreceğimizi öğrendiğimiz şarj istasyonları, bugün ilk kez detaylı bir şekilde bölge bölge harita üzerinde paylaşıldı. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu pek çok ülkenin şimdilik dahil edilmediği projenin planlanan ilk bölümü tamamlanmak üzere.

Balkan ülkeleri de yer almadı

Plan kapsamında 20 tanesi tamamlanan istasyonların, 2020 yılı itibarıyla toplamda 400’e çıkartılması bekleniyor. Her istasyon arasında 120 kilometrelik bir mesafe olması üzerine geliştirilen Ionity’den gelen detaylı harita ile bahsi geçen aşamaların ne şekilde yönlendiğini de net bir şekilde görebiliyoruz. Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Belarus gibi ülkelerin de dahil edilmediği plan, Portekiz ve İspanya’nın kıyılarından başlayıp İsveç’in kuzeyine kadar uzanıyor. Daha çok merkez Avrupa hattında hakim olacak olan Ionity için eğer her şey yolunda giderse, 2020 sonrası için bahsettiğimiz bölgelere doğru kaymasını bekleyebiliriz. AC (Alternatif akım) ve DC (Doğru akım) yapıları CCS (Combined Charging System) isimli bir sistemde bir araya getirilen şarj istasyonlarının 350 kW‘a kadar destek sunacağını da hatırlatmakta fayda var.

Paylaş