“Virgin Orbit için gelecek oldukça karanlık”

31 Mart 2023 15:18

Özel uzay firmaları arasında yer alan Virgin Orbit, tüm faaliyetlerini durduracaklarını duyurdu. Şirketin geleceği karanlık durumda.

Milyarder Richard Branson tarafından kurulan Virgin Orbit firması, Boeing 747 kullanarak 2022’de çok az sayıda uzay gelişmesine imza atabildi. 2023’te bunu değiştirmek isteyen şirket, yıla çok kötü başlamıştı. Firma uzay görevleri kapsamında uzaya Boeing 747 ile gitmiyor, bunun yerine farklı bir altyapı kullanıyor. Özel geliştirilen Cosmic Girl isimli bir Boeing 747 ile ticari uyduları yaklaşık olarak 35-40 bin feet seviyesine çıkaran firma, uzaya çıkışı uçağın altında yer alan ve uyduları bünyesinde taşıyan LauncherOne isimli roket ile gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz aylarda tam olarak bu hedeflendi ancak süreçte LauncherOne ile sorun yaşanmıştı. İngiltere merkezli görev kapsamında Cosmic Girl sorunsuz olarak havalandı ve belirlenen yüksekliğe ulaştı. Daha sonra Atlantik Okyanusu üstüne gelindiği zaman LauncherOne ateşlendi, burada roket uçaktan ayrıldı fakat yolda bir teknik problem yaşayarak alçak dünya yörüngesine ulaşamadı. Süreçte LauncherOne ile beraber taşıdığı dokuz ticari uydu kaybedildi, Cosmic Girl ise sıkıntı olmadan geriye döndü. İşte bu olumsuz olayı üstüne işler iyiye gitmedi, bugün şirketin geleceği için beklenen kötü haber geldi. Virgin Orbit, yapılan resmî açıklamaya göre tüm faaliyetlerini durduracak ve işgücünün yüzde 85’ini işten çıkaracak. Operasyonel olarak yola devam etmek için gereken ek finansmanı bulamadıklarını aktaran firma, gerçek anlamda ticari hale getirilmeden dibi görmüş oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Konu hakkında “Ne yazık ki şirket için yeterli finansmanı sağlayamadık. Acil, dramatik ve son derece acı verici değişiklikler yapmaktan başka seçeneğimiz yok” diyen Virgin Orbit CEO’su Dan Hart, spesifik olarak 675 kişiyi işten çıkaracaklarını açıklıyor. CEO’ya göre işten çıkarmaların 3 Nisan’a kadar tamamlanması ve ondan sonra şirkette sadece 100 çalışanın kalması bekleniyor. Şirketin bu alanda yeniden öne çıkması milyarder Richard Branson üzerinden mümkün ancak şimdilik gelecek oldukça karanlık görünüyor. Şu an özel uzay pazarının lideri Elon Musk’ın şirketi SpaceX ve bunun yakın dönemde değişmesi kesinlikle beklenmiyor. Ancak yine de SpaceX’e özellikle ufak yüklerin uzaya atılması konusunda bir alternatif gerekiyor.

Virgin Orbit detayları yanında bu da ilginizi çekebilir: Helikopterler varken neden uçan taksiler geliştiriliyor?

Paylaş