xCloud için Phil Spencer’dan “PC” ve “konsol” açıklaması

07 Ekim 2020 20:29

Yazılım devi Microsoft, geçtiğimiz ay xCloud servisinin çıkışını Android için yapmıştı. Ancak servis sadece mobile özel kalmayacak.

Microsoft’un hep söylediğimiz gibi oyun konusunda yeni nesil konsollar Xbox Series X ve Xbox Series S dışında önemli bir kozu daha bulunuyor. O da xCloud oluyor. Bilmeyenler için bu servis Xbox oyunlarının internet üzerinden Android telefon ve tabletlerde oynanmasına imkan tanıyor. Burada Xbox kontrolcüsü yanında üçüncü parti kontrolcü destekleri de bulunuyor. Servisi kullanmak için kişilerin Xbox Game Pass Ultimate abonesi olması ve yüksek hızlı Wi-Fi ya da LTE bağlantıya erişim sağlıyor olması yeterli oluyor.

Servis için Game Pass’teki 100’ün üzerindeki oyun sunuluyor ve bu oyunlara bulut üzerinden erişim ileride PC ve konsollara da gelecek deniyor. Bu bilgi direkt olarak Xbox’ın başındaki isim Phil Spencer‘dan geliyor ancak sürecin hemen gerçek olmayacağı aktarılıyor. Yani PC ve konsol tarafında xCloud‘ın aktif olarak düşünüldüğü ancak bunun hemen gerçeğe dönüştürülmeyeceği belirtiliyor. Mobil taraf kadar PC ve konsol tarafı için de bulut tabanlı oyunculuk gayet güzel ve gelecek için önemli görünüyor. Ancak bunun için internet altyapılarının biraz daha iyileştirilmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Microsoft’un xCloud hizmeti dikkat çekerken Xbox Series X detayları şöyle

Konsol her biri 3.8 GHz hızında çalışan sekiz çekirdekli özel 7 nm AMD Zen 2 işlemci ve toplam 12 teraflops AMD RNDA 2 GPU yani ekran kartı üzerine kuruluyor. 16 GB GDDR6 bellek kullanan (Firmalara 13,5 GB) konsol, çok yüksek hız sunan 1TB boyutunda özel NVME SSD depolama birimine sahip. 4K UHD Blu-Ray bir optik sürücü barındıran ve dahili depolaması arkaya takılan 1 TB harici kart ile artırılabilen konsol, inanılmaz ışık / gölge detayları sunan Ray Tracing desteğine de sahip ve ses konusunda da ciddi özellikler ile yolda bulunuyor.

Firmanın bir de Xbox Series S’i bulunuyor

Xbox Series S abisi ile aynı güçte bir işlemciyle geliyor ve 4K oyunculuğa odaklanmadığından 120 FPS’e kadar destekli 4 teraflop gücünde bir GPU taşıyor. 10 GB GDDR6 RAM ile gelen ancak oyun geliştiricilere 7,5 GB RAM alanı veren konsol, direkt olarak 1440p oyunculuğu hedefliyor ve 512 GB SSD kullanılıyor. Konsolda Ray Tracing desteğinin olduğunu da belirtmek gerekiyor. Series S, Xbox One X’ten CPU tarafında 4 kat, GPU tarafında ise 3 kat daha güçlü bir seçenek oluşturuyor.

İlgili Video

Paylaş