12 bin dolara altı kişilik yolcu kapasitesi sunan kompakt crossover: Datsun Cross [Video]

19 Ocak 2018 11:30

Önümüzdeki iki ay içerisinde satışlarına başlanacak olan Datsun Cross, 2012 yılında yeniden doğan markasının bu sınıftaki ilk modeli konumunda.

Nissan’ın çıkış noktası niteliğinde olan Datsun’un bundan yaklaşık beş yıl önce tekrar hayata döndürüldüğünü ve yeni bir felsefe üzerinden ürünler ortaya koyduğunu Ağustos 2017‘de sizlerle değerlendirme fırsatımız olmuştu. O dönem, Endonezya Otomobil Fuarı’nda karşımıza Go Live isminde ateşli bir hatcback konsepti çıkartan marka, ulaşılabilir performans modellerinin de sinyallerini vermişti. Bugün gerçekleştirilen tanıtımının ardından bizleri selamlayan Datsun Cross ile birlikte de marka tarihinde bir ilk model tüm dünyanın karşısına çıkıyor. Şirketin ulaşılabilirlik felsefesinden vazgeçmediği ve buna rağmen hiç de fena olmayan donanımlarla beslediği Cross, kalabalık ailelerin dikkatini çekmek konusunda fazlasıyla iddialı.

Ebatlar – Donanım

Ebatsal olarak baktığımızda kompakt crossover modellerinden alışık olduğumuz ölçülerle gelen Datsun Cross, toplamda 3.995 milimetre uzunluğa, 1.670 milimetre genişliğe, 1.56 milimetre yüksekliğe ve 2.450 milimetre aks mesafesine sahip. Bu arada Cross’un hafif arazi koşullarına cevap verebilmesi adına yerden 200 milimetre yüksekte olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Dış bölümündeki tasarım çizgileri, Go başta olmak üzere halihazırda piyasada bulunan diğer modellerle benzerlik gösteren araçta uygun fiyatına rağmen doyurucu donanımlar var. LED gündüz farları, 30 kilograma kadar yük taşıyabilen tavan rayları, elektronik ayarlanabilen aynalar, 15 inç alaşım jant seti ve arka park sensörü donanımların dış taraftaki parçalarını oluşturuyor.


Aracın içerisinde de yine dışarıdaki gibi fiyatına göre oldukça tatminkar donanımlar sunulduğunu görüyoruz. Üç kollu sportif bir direksiyonla bizleri karşılayan araçta yaklaşık 6 inç‘lik renkli multimedya ekrana yer verilmiş. Konsolunda ucuz hissettirmeyen ve karbon fiberi andıran bir kaplamanın kullanıldığı Datsun Cross’un içerisindeki en can alıcı noktasıyla şüphesiz kompakt bir araç olmasına rağmen altı kişilik yolcu kapasitesi. Elektronik destek konusunda ESP, çekiş ve sürüş kontrolünün atlanmadığı modelde bir de elektronik diferansiyel kilidine yer veriliyor.

Motor- Şanzıman

Datsun Cross’un sunulduğu pazarları baz aldığımız zaman tasarruf ve tutumluluk odaklı bir motorla geleceğini ilk gördüğümüz andan itibaren düşünmeye başladık ve nitekim öyle de oldu. Kaputunun altında 1.2 litrelik üç silindirli bir makinenin kullanıldığı araçta turbo olmamasından ötürü değerler biraz düşük. 78 beygir güç ve 104 Nm tork üreten bu motorun gücü manuel veya CVT otomatik şanzımanla kombin edilerek yere aktarıyor. Mart ayından itibaren 12.208 dolarlık fiyatla satışa sunulacak olan Datsun Cross’u Avrupa pazarında görmemiz pek muhtemel gözükmüyor.

Video

Paylaş