16 bardak kahve taşıyabilen robot: Hyundai DAL-e

04 Nisan 2024 09:49

Robotik dünyasında ilginç seçeneklerden gelmeye devam ediyor, bugün karşımızda 16 bardak kahve taşıyabilen Hyundai DAL-e yer alıyor.

Boston Dynamics’in de sahibi olan Hyundai ve aynı zamanda grup altındaki Kia mühendisleri tarafından geliştirilen DAL-e, ofisler, alışveriş merkezleri, oteller ve havaalanları gibi konumlara odaklanıyor. Özellikle aynı anda 16 bardak kahve taşıyabiliyor olmasıyla öne çıkarılan ancak başka objeleri de belirlenen konumlara rahatlıkla götürebilen robot, herhangi bir “insani” forma sahip değil ve elektrikli olarak 4 km/s’in üstünde bir hızda yol alabiliyor. İlk olarak CES 2022’de tanıtılan dört farklı Plug and Drive Modules (PnD) modülünden güç alan tekerlekli model, açıklamaya göre şu aşamda toplam 10 kg taşıma kapasitesine sahip. Üstünde bir ekran yer alan ve kapaklı yapıda tasarlanan yeni Hyundai DAL-e, yüz tanıma teknolojisi ile donatılmış ve bu sayede kapaklarını sadece taşıdıklarını ulaştırması gereken kişiye açıyor. Çok uzun zamandır masada olduğu belirtilen ve sürekli olarak geliştirilen DAL-e, ileride birçok farklı konumda çalışırken karşımıza çıkabilir.

Elektrikli otomobil dönüşümde önemli isimlerden birisi olan Hyundai, daha önce elektrikli araçlar için hazırladığı otomatik şarj robotu ile dikkat çekmişti. Şirket mühendisleri tarafından hazırlanan elektrikli araçlara özel otomatik şarj robotu, firma tarafından “Automatic Charging Robot (ACR)” olarak isimlendiriyor ve yanaştırılan aracın şarj bağlantısını otomatik olarak yapmaya odaklanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu aslında çok basit olan işlem için kişilerin zaman kaybetmesini istemiyor gibi görünen firma, ACR’nin bünyesindeki kamera sistemiyle şarj portunu otomatik olarak algılayabildiğini belirtiyor. Paylaştığı tanıtım videosuna “Şarj robotunun, elektrikli aracımızla şarj portunu otomatik olarak açıp bağlantı sağlayarak nasıl iletişim kurduğunu izleyin” açıklamasını ekleyen Hyundai, burada ayrıca “ACR, şarj cihazının konumu, hava durumu ve olası engellerden bağımsız olarak tüm ortamlarda güvenilir bir şekilde çalışacak şekilde geliştirilmiştir.” diyor.

“Kontrol teknolojisindeki üç boyutlu kamera tabanlı yapay zekâ algoritması, robotun şarj cihazını doğru bir şekilde porta takmasını sağlar.” açıklamasını da yapan firma, bu sistemi şu an aktif olarak test ediyor. Önümüzdeki yıllarda ise bu tarz sistemlerin birçok elektrikli şarj istasyonunda aktif olarak kullanılması bekleniyor. Otomatik şarj bağlantısı sistemleri üzerinde Tesla başta olmak üzere birçok firma çalışma gösteriyor.

Hyundai robot çalışmaları planları yanında bu da ilginizi çekebilir: GMC imzalı kaslı elektrikli bisiklet HUMMER EV

Paylaş