2019’un ilk raporu geldi; işte Türkiye’deki elektrikli otomobil satışları

06 Mayıs 2019 16:15

Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) merkezli yayınlanan veriler, elektrikli otomobil satışlarında iyileşme olduğunu gösteriyor.

Yurt dışındaki ivmelenmeye oranla daha sakin devam etse de, Türkiye’deki elektrikli ve hibrid otomobil sayıları artmaya devam ediyor. Pek çok petrol istasyonu şirketinin çatısı altında artık şarj noktalarına yer vermesiyle daha da ivmelenmesini beklediğimiz süreç, bu beklentileri karşılar nitelikte. 2019’un ilk çeyreğine ait açıklanan toplam otomobil satışları 1.853’e ulaşırken, bunun 1.810 adedi hibrid modellerden, 43 adetlik bölümü ise yüzde 100 elektrikli modellerden oluştu. Geçtiğimiz yıl toplam 155 adet satılan elektrikli otomobil sayısının bu yıl sonunda 200’ü geçmesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni modellere vurgu yapıldı

Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye’de satılan Elektrikli ve Hibrid otomobil modellerine ilişkin rakamlarda artış görünüyor. Geçtiğimiz yılın ilk 3 ayında toplam 1.291 adetlik satış rakamına ulaşan pazar, bu yıl 1.853 adete ulaştı. Satış rakamlarını değerlendiren TEHAD Başkanı Berkan Bayram, geçen yıla oranla artışların devam ettiğini kaydederek yıl sonunda elektrikli otomobil satış rakamlarının 200’ü geçmesinin beklendiğini ve bugün Türkiye’de trafikte olan elektrikli otomobil sayısının son verilerle 1.169’a ulaştığını belirtiyor. Pazara bu yıl yeni giren modellere de değinen Bayram, “Elektrikli modellerde Jaguar I-Pace toplam 21, hibrid modellerde ise Toyota Corolla 1219 adetlik satışla ilk çeyreği zirvede tamamladılar. Yine bu yıl ilk kez pazara katılan elektrikli modellerden Smart Fortwo EQ ise birinci çeyrekte 7 adet satışla güzel bir başlangıç yaptı.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ÖTV ve MTV’nin olumsuz etkileri

Avrupa’da yıllık satış rakamları milyonları bulurken Türkiye’de yıllık satış rakamlarının beklenenin çok altında kaldığını ifade eden Berkan Bayram, elektrikli araç satışlarına destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak ÖTV ve MTV’nin elektrikli otomobil pazarının büyümesinin önündeki en büyük engellerden olduğunu söyledi. Bayram bu konuyla ilgili; “Burada ÖTV ve MTV’nin önemli bir engel yarattığını görüyoruz. Ülkemizde elektrikli otomobil vergi oranları KW gücüne göre %3 – %7 – %15 oranlarına sahip. Yani %145 ÖTV oranına sahip bir aracın muadil elektrikli modelini, %15 ÖTV oranı ile alabilmek mümkün. Liste fiyatı üzerinden KDV dahil %163’lük vergiye sahip bir araç için KDV dahil %33 oranında vergi ödeyerek bir elektrikli otomobile sahip olabilirsiniz. Aradaki vergi farkı %130 olmasına rağmen, ilk alım maliyetleri yüzünden tüketici elektrikli otomobilden uzak durmakta. Özellikle geçtiğimiz yıl kanunlaşan ve hiçbir ülkede uygulanmayan elektrikli otomobildeki MTV’nin, acilen kaldırılması, şirket adına alınan elektrikli araçlar için çevre destek primi olarak ek vergi teşviği sağlanması, tüketici adına ilk alım bedelinde sağlık destek primi olarak teşvik sağlanması gerekmektedir. Bu bakımdan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Elektrikli ve Hibrid araçlara vergisel teşvik sağlandığı zaman sadece satış rakamlarında değil, tüm sektörü olumlu etkileyen değişimlerin yaşandığını hissetmek mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İlgili video

Tesla altyapılı Volkswagen Beetle

Paylaş