AB sonrasında bir USB-C kararı da Suudi Arabistan aldı

08 Ağustos 2023 17:27

Avrupa Birliği sonrasında bir USB-C kararının da Suudi Arabistan tarafından alındığı ortaya çıktı. Bu karar tüketiciler için oldukça güzel.

Kaçıranlar için Avrupa Birliği elektronik atığı azaltmak adına Avrupa’da satılacak telefonlar ve diğer birçok elektronik ürün için ortak şarj portu zorunluluğu getirmek istiyordu ve bu konuda yakın dönemde kesin son kararı vermişti. Bu bağlamda Avrupa’da satılacak iPhone’lar dahil birçok yeni nesil elektronik üründe 2024 itibarıyla USB-C portu standart olacak. Bu konuda bir adımı ortaya çıktığı kadarıyla Suudi Arabistan da attı ve ülke 2025’ten itibaren ülkede satılacak hemen hemen tüm elektronik cihazların USB-C şarj portu kullanmasını zorunlu kıldı. Ülkedeki tüketiciler için oldukça güzel olan bu gelişme hakkında konuşan hükümet sözcüsü, bunun kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi, maliyetler ile e-atıkları azaltmayı ve ayrıca yüksek kaliteli veri aktarımlarına olanak sağlamayı amaçladığını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu arada Avrupa Birliği sadece şarj portlarıyla kalmak istemiyor, batarya / pil tarafını da odak noktaya alıyor. Halen taslak aşamasındaki bir çalışma, Avrupa’da satılacak elektronik ürünlerdeki batarya kullanımı ve yönetimini tamamen değiştirebilir. Bu çalışmanın birçok odak noktası bulunuyor ancak en çok dikkat çeken “değiştirilebilir” yapı oluyor. Birlik, Avrupa merkezli olarak satılacak akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar gibi ürünlerin bataryalarının kullanıcılar tarafından “herhangi bir özel araç” olmadan (Ya da özel alet şartsa ücretsiz sağlanacak) rahatlıkla çıkarılabilmesini ve değiştirilmesini hedefliyor. Yeni kurallar uyarınca AB pazarında batarya satan tüm şirketler, bataryaların üretiminde kullanılan hammaddelerin tedariği, işlenmesi ve ticaretiyle bağlantılı sosyal ve çevresel riskleri ele alan bir politika uygulamak zorunda kalacak. Yönetmelik ayrıca firmaların bataryalarda belirli bir oranda (%16 kobalt, %85 kurşun, %6 lityum ve %6 nikel) geri dönüştürülmüş malzeme kullanmasını da zorunlu kılacak. Bu sayede yeni bataryalar eskiye nazaran daha çevreci olacak.

Suudi Arabistan ve USB kararı yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş