Özellikle 2022’de sosyal medyanın en önemli platformlarından birisi halini alan TikTok, ABD’de hedef olmaya devam ediyor.
TikTok için 5-6 aydır özellikle ABD’de çok sayıda yasakla gündeme geliyor. Ancak süreç sadece ABD ile sınırlı kalmıyor. Örneğin uygulama en son Avrupa Komisyonu çalışanları için yasaklanmıştı. Avrupa Komisyonu, güvenlik endişeleri nedeniyle personelinin Çin sosyal medya uygulaması TikTok’u kullanmasını tamamen engelledi. Bu konuda POLITICO’ya konuşan üst düzey bir yetkili, tüm personele TikTok’u resmi cihazlarından kaldırmalarının bildirildiğini ve işle ilgili herhangi bir uygulama yüklüyse uygulamayı kişisel cihazlarından da kaldırmaları gerektiğinin söylendiğini de aktarmıştı. Bugün ise süreç tekrardan ABD’ye döndü. ABD’deki iki partili bir senatör ittifakı, Ticaret Bakanı’na TikTok’u ve ulusal güvenlik tehdidi olarak algılanan diğer yabancı teknolojileri / servisleri yasaklama yetkisi verecek bir yasa tasarısı sundu. Eğer bu resmi olarak yürürlüğe girerse, ülke istediği zaman Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Rusya ve Venezuela’dan çıkan teknoloji ve servisleri “ulusal güvenliğe tehdit” bahanesi üzerinden rahatlıkla yasaklayabilecek. Siyasetçiler halen Çin hükümetinin Amerikalılar hakkında veri toplamak ve propaganda yaymak için TikTok’u kullanabileceğinden endişe ediyor. TikTok, Çin devleti ile iş birliğini kabul etmiyor ve veri sisteminin bir bölümünü ABD merkezli sunuculara taşıyarak oluşan endişeleri yatıştırmaya çalışıyor. Aktarıldığı kadarıyla şirketin ABD sunucularını işleten Oracle, TikTok’un algoritmalarını ve moderasyon sistemlerini devamlı olarak inceliyor ancak bunlar da siyasetçileri ikna etmeye yetmiyor.
Bundan önce yasak konularının merkezinde Apple ve Google, bağlı olarak uygulama marketleri App Store ile Play Store yer almıştı. Amerika Birleşik Devletleri Senatörü Michael Bennet, Apple ve Google’ın üst düzey yöneticilerine bir bildiri yazarak Çin’e ait TikTok’u ulusal güvenlik gerekçesiyle uygulama mağazalarından kaldırılmasını talep etmişti. “TikTok’un popülerliği ve agresif veri toplama faaliyetleri, ana şirketinin Çin yasaları kapsamındaki yükümlülükleri nedeniyle ABD ulusal güvenliği için özel bir tehdit oluşturmaktadır” diyen senatör, bu çağrısına olumlu bir cevap almadı. Platformu geçtiğimiz ay ABD merkezli birden fazla üniversite yasaklamış, bu yasaklama üniversitelerdeki WiFi internet ağı üzerinden gerçekleştirilmişti. 15’den fazla üniversitenin getirdiği bu yasak sonrasında öğrenciler TikTok’a artık sadece kendi mobil paketleri üzerinden erişim sağlayabiliyor.
TikTok, geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi (United States House of Representatives) tarafından da yasaklanmıştı. Meclis’in İdari İşler Müdürü, tüm milletvekillerine ve personele gönderdiği e-posta ile TikTok’u cihazlardan silinmesi gerektiğini söylemişti. Ortaya çıkan güvenlik sorunları nedeniyle “kullanılması çok riskli” olarak değerlendirilen uygulama için geçtiğimiz ay da ABD Senatosu bir adım atmış, yine “ulusal güvenlik endişeleri” nedeniyle federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasarıyı oy birliği ile kabul etmişti. O zaman bahsi geçen bu yasağın hemen devreye alınmayacağı, tasarının onay için Başkan Joe Biden’a gitmesi gerekiyor bilgisi verilmişti. Daha sonra bu oldu ve Biden 1,7 trilyon dolarlık bütçe tasarısı içerisine dahil olan yasakları ve yönetmelikleri resmi olarak onayladı.