ABD’li yetkililerin yasal olarak bir YouTube videosunu kimlerin izlediğini öğrenebildiği gündeme geldi

23 Mart 2024 19:56

ABD’li bazı kurumların yasal olarak bir YouTube videosunu kimlerin izlediğini öğrenebildiği gündeme geldi.

Kısa süre önce yayınlanan bir habere göre ABD’deki bazı resmi kurumlar, mahkeme emri alarak bir YouTube videosunu izleyenleri rahatlıkla tespit edebiliyor. Bu konuda birden fazla örneğin (Birisi kara para aklama olayı, birisi canlı yayın odaklı patlayıcı olayı) olduğu dile getiriliyor, ABD’deki federal yetkililerin platformdan 1-8 Ocak 2023 tarihleri arasında belirli YouTube videolarını izleyen hesapların isimlerini, adreslerini, telefon numaralarını ve kullanıcı faaliyetlerini istediği söyleniyor. Burada sadece YouTube’a hesap girişi yapmış kişiler değil, IP adresi üstünden videoları izleyen herkes hakkında bilgi talep edildiği belirtiliyor. Yasaların üstünde olmadığından mahkeme emri geldiği zaman bu bilgileri vermek durumunda olan platforma, izleyenlerin bilgisini vermesi için tam 30 binden fazla izlenen bir video için dahi talep gittiği aktarılıyor. Bu konuda yurt dışında, “Görünüşe göre kolluk kuvvetlerinin Google’dan kişisel verilerinizi istemesi için yasadışı bir şey yapmanız gerekmiyor.” yorumu yapılıyor, bu süreç kişisel gizlilik özelinde oldukça tepki çekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YouTube bundan önce bir yapay zeka adımı atmıştı. Firma eğer kaçırdıysanız artık gerçekçi yapay zeka içeriklerinin açıkça belirtilmesini istiyor. YouTube tüm içerik üreticiler için “zorunlu tutulan” yeni politikası için şunları aktarıyor: “İçerik üreticilerin, içerik düzenleme veya oluşturma araçlarını yenilikçi ve sorumlu biçimde kullanmasını teşvik ediyoruz. Aynı zamanda, kullanıcıların izledikleri veya dinledikleri içeriklerin gerçek olup olmadığını bilmek istediğinin de farkındayız. İzleyicileri izledikleri içerikler hakkında bilgilendirmeye yardımcı olmak için içerik üreticilerin, anlamlı şekilde değiştirilmiş veya yapay olarak üretilen ancak gerçekçi görünen içerikleri bildirmelerini zorunlu tutuyoruz. İçerik üreticiler, aşağıdaki durumlarda içerikleri bildirmelidir:

  • -Gerçek bir insanı, söylemediği veya yapmadığı bir şeyi söylemiş veya yapmış gibi gösteriyorsa
  • -Gerçek bir olayın veya yerin kamera görüntülerini değiştiriyorsa
  • -Gerçekte meydana gelmese de gerçekçi görünen bir sahne oluşturuyorsa

Tamamen veya kısmen değiştirilmiş ya da ses, video ve görüntü oluşturma veya düzenleme araçları kullanılarak oluşturulmuş içerikler bu kapsamda yer alabilir.”

“İçerik üreticiler videoyu bildirdikten sonra ne olur?” sorusuna verilen resmi cevap ise şöyle oldu: “İçerik üreticiler, içeriklerinin değiştirilmiş veya yapay olduğunu bildirmek için “Evet”i seçerse videolarının açıklama alanına bir etiket eklenir. Şu anda bu etiket, YouTube videolarını mobil cihaz veya tablet üzerinden izleyen kullanıcılara gösterilir.” Bu konuda daha fazla bilgiye ve bildirimin nasıl yapılacağını buradan ulaşabilirsiniz.

YouTube haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş