ABD’ye ikinci “Turbo Dönel Kavşak” geldi: “Amaç trafik kazalarını hatırı sayılır oranda azaltmak”

07 Ocak 2024 13:12

ABD’ye ikinci “Turbo Dönel Kavşak” geldi. Buradaki amaç trafik kazalarını hatırı sayılır oranda azaltmak.

Bugün bizim gündemimize ilk defa gelen Kaliforniya’daki 14,9 milyon dolarlık yeni bir proje, Florida’daki ilk örneğin ardından ABD’deki ikinci Turbo Dönel Kavşak olma özelliğini taşıyor. Bu Hollister, Kaliforniya merkezli olarak kullanıma girmeye başlayan kavşağın amacı, “Turbo” ibaresinin aksine daha yüksek hız elde etmek değil, daha yavaş ancak düzgün bir trafik akışı sağlamak ve hepsinden önemlisi kazaları ciddi oranda azaltmak olarak açıklanıyor. Şeritlerin birbirinden fiziksel olarak ayırıldığı bu uzun yıllardır kullanılan ilginç kavşak hakkında Bingöl Üniversitesi’nden İhsan GÜZEL tüm detaylarına burada ulaşabileceğiniz bir bilimsel makalede şunları aktarıyor: “Geçmişte uygulanması zorunlu olan dönel kavşak koşullarının değişmesi ve bu kavşakların kısmı dezavantajları nedeniyle son zamanlarda belli ülkelerde iki şeritli dönel kavşakların yenilikçi bir düzenlemesi olan turbo dönel kavşak uygulamalarına başlanılmıştır. Turbo kavşaklar giriş veya çıkış kollarında trafik hacmine göre merkezi ada çapının değiştirilmesiyle elde edilen spirallerin belirli yön akışlarının şeritler boyunca fiziksel olarak ayrıldığı ve dönel kavşakların şiddetli çakışma noktalarının bazılarını kaldırarak trafik akışının sağlandığı çok şeritli dönel kavşak türüdür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hollanda’nın Delft Üniversitesi araştırmacısı Dr. Lambertus Fortuijn tarafından 1998 yılında geliştirilen dönel kavşaklar, yapılan analizler sonucunda 2008 yılında ilk olarak Hollanda’da tasarım rehberi hazırlanmıştır. Turbo kavşakların kavşak alanı ve ilk maliyetleri fazla olmasına karşın sinyalize kavşaklara göre kapasitesi yaklaşık yüzde 30 fazla olması nedeniyle kuyruk uzunluğu ve gecikmeler azaldığından yaşam döngü maliyetleri daha düşüktür”

Peki “Turbo Kavşak” pratikte tam olarak nasıl çalışıyor? Bunu hemen aşağıdaki videolar çok güzel şekilde gözler önüne seriyor:

Turbo Dönel Kavşak yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş