Adobe, “Fotoğrafçılık” mesleğini kafasında bitirmiş gibi görünüyor

04 Mayıs 2024 11:03

Dünyanın en önemli yazılım firmalarından Adobe, yapay zeka çağında “Fotoğrafçılık” mesleğini kafasında bitirmiş gibi görünüyor.

Photoshop ve fazlasının arkasındaki dev Adobe, son dönemde özellikle fotoğrafçıların büyük eleştirileri ile karşı karşıya kalıyor. Şirket hazırladığı reklamlarda “yapay zeka sayesinde fotoğraf çekimlerine ihtiyaç kalmadı, o süreci atlayın artık” konseptinin satışını yapıyor, bu durum elbette profesyonel fotoğrafçıların hiç hoşuna gitmiyor. Süreç hakkında bir profesyonel, “Fotoğraf çekimlerini atlayın mı? Adobe bundan sonra müşterilerine neyi atlamalarını söyleyecek? Ve onların tüketicilere verdiği mesajlar ne zaman tamamen tüm uzmanları atlayın’a dönüşecek?” Bir başka profesyonel ise şunu yazıyor: “Gerçekten mi Adobe? İnsanlara fotoğraf çekimini atlamalarını mı söylüyorsunuz?” Geçtiğimiz hafta konuşan bir Adobe yetkilisi üretken yapay zeka hakkında, “Bu gerçekten bir devrim, bu adeta yeni dijital fotoğraf makinesi ve bunu mutlaka benimsememiz gerekiyor.” dedi, tüm bunlar bir araya getirildiği zamansa firmanın “Fotoğrafçılık” mesleğini önümüzdeki dönem için kafasında bitirdiği konuşulmaya başlandı. Birçok kişi üretken yapay zeka sistemlerine karşı gerçek görsel profesyonellerin korunmasını, bunu da büyük şirketlerin yapmasını istiyor. Ancak maalesef bu böyle olmayacak ve üretken yapay zeka sistemleri nedeniyle birçok fotoğrafçı ve aynı zamanda tasarımcı işsiz kalacak. İşin kötü yanı, bu sistemler direkt olarak onların büyük emek verdiği çalışmalarıyla eğitildiler ve bundan hemen hemen hiçbir orijinal içerik üretici ufak bir gelir dahi elde edemedi…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adobe, üretken yapay zeka konusunda son dönemde gerçekten çok büyük adımlar atıyor. Örneğin firmanın yeni geliştirdiği Firefly Image 3 isimli görsel modeli kaliteyi çok daha iyi hale getirdi. Geçtiğimiz ay içinde duyurulan ve ilk aşamada sadece Photoshop (beta) ile Firefly web uygulamasında sunulan yeni model Firefly Image 3, daha uzun ve karmaşık yazılı komutları anlama yeteneğinin yanı sıra geliştirilmiş aydınlatma ve metin oluşturma özellikleriyle yerini aldığı Image 2’den çok daha iyi sonuçlar ortaya koyabiliyor. Yazılanları artık çok kısa girdiler verilse dahi doğru şekilde oluşturabildiği belirtilen yeni model, tüm iyileştirmeler ile son aşamada “oldukça gerçekçi” sonuçlar ortaya koyuyor ve Midjourney ile OpenAI’ imzalı DALL-E 3 karşısında çok güçlü bir alternatif halini alıyor.

Herkese eksiksiz olarak yıl sonunda açılacak Firefly Image 3, yeni altyapısı sayesinde yüklenen örnek fotoğrafları değerlendirerek uygun / uyumlu çıktılar üretebiliyor (Çıktılar bir fotoğraf üstündeki seçime de uygulanabiliyor) ve Photoshop beta’ya eklenen yeni “Arka Plan Oluştur” aracına da güç veriyor. Direkt olarak ürün tarafına odaklanan bu araç, görseldeki ana objeyi seçiyor ve arkasına uygun fonu yapay zeka ile oluşturarak ekliyor. Hepsine ek olarak Firefly sonuçlarının / çıktılarının benzerlerini üreten ya da çoğaltan bir araç da geliyor.

Adobe haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş