Airbus’tan hidrojen destekli geleceğin uçak modelleri

22 Eylül 2020 14:00

Dünyanın en büyük havacılık şirketleri arasında yer alan Airbus, havacılık tarafında geleceği hidrojen destekli uçaklar üzerine kuruyor.

Airbus, havacılık tarafında en büyük rakip Boeing’den farklı olarak birçok farklı konsept geliştiriyor. Firma devamlı olarak gözünü geleceğe dikiyor ve bu bağlamda karşımıza üç yeni uçak modeli çıkıyor. Yolcu taşımacılığı için hazırlanan bu üç konsept uçağın da merkezinde hidrojen yer alıyor. Firma daha yaşanabilir bir Dünya için emisyonu havacılık tarafında da sıfıra indirmek istiyor ve bunun bir parçası olan yeni konseptler bu açıdan büyük önem arz ediyor. Burada karşımıza ilk olarak standart görünümlü model çıkıyor.

Özel modifiye edilen bir jet motoruna sahip yolcu uçağı, jet yakıtı yerine sıvı nitrojen kullanıyor ve 3.700 km menzil içerisinde 120 ila 200 arasında yolcu taşıyabiliyor. Bir diğer model ise yine hidrojen temelli ancak jet motoru yerine pervaneli motor kullanıyor. Bu modelin 100 kişilik olduğu ve 1.852 km menzil getireceği aktarılıyor. Bir diğer konsept ise tam olarak geleceği ortaya koyuyor ve V formundaki tek parça gövdesiyle 200 kişiyi yaklaşık olarak 2.500 km menzilde taşıyabilecek deniyor. Bu uçakta sekiz farklı motor yer alıyor ve bu motorlar üst kısma konumlandırılıyor.

Airbus havacılığın diğer geleceği üzerinde de çalışıyor

Firma dikey iniş ve kalkış yapabilen uçan taksiler Vahana ile City Airbus üzerinde çalışıyor. Burada en son gündeme gelen City modeli olmuştu. Çünkü dev firma kısa süre önce City Airbus’ıyla ilk tamamen otonom uçuşu sorunsuz olarak gerçekleştirmeyi başarmıştı. Bu deneme kapsamında aracın otonom yani pilotsuz şekilde kalkış yaptığı, stabil şekilde havada kaldığı ve otomatik olarak iniş yaptığı aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dört kişilik tasarlanan tamamen elektrikli hava aracı City Airbus, birden fazla motoruyla (Spesifik olarak 8 x 100 kW) güvenli bir seçenek konumunda yer alıyor. Aracın 120 km/s hıza çıkabileceği ve 110 kWh kapasitesinde bir pil taşıdığı da verilen bilgiler arasında. Oldukça sessiz olduğu da aktarılan model, sabit rotalarda 15 dakika boyunca otonom olarak yol alabilecek deniyor.

İlginizi Çekebilir

Karbon fiber gövdeli katlanabilir elektrikli bisiklet

Paylaş