“Android 14 beklenirken halen Android 11 lider”

03 Haziran 2023 09:49

Yılın sonunda genel olarak dağıtıma çıkarılacak Android 14 öncesinde güncel Android adaptasyon verilerini açıklandı.

Google’ın resmi olarak paylaştığı en güncel verilerine göre Android 13 işletim sistemi, dünya genelindeki aktif tüm Android telefonların yüzde 15’inde yüklü bulunuyor. Verilere göre Android tarafındaki en popüler işletim sistemi halen Android 11 konumunda. Peki rakipte durum ne? Apple’dan dün gelen resmi verilere göre iOS 16 işletim sistemi aktif tüm iPhone’ların yüzde 81’inde yüklü bulunuyor. Bu değer daha önce de aktardığımız üzere Android tarafı ile karşılaştırıldığı zaman oldukça iyi ancak iki dünyayı bu konuda yarıştırmak çok adil değil. Çünkü Android işletim sistemi çok ama çok fazla markaya ve cihaza yayılıyor. Apple, az sayıdaki iPhone’ların güncelleme sürecini çok daha rahat gerçekleştirebiliyor. Android tarafındaki üreticiler, Google’ın verdiği ana Android güncellemesini ancak kendi arayüz yapısıyla harmanladıktan sonra kullanıma sunuyor. Bu da maalesef halen ciddi bir zaman alıyor, ayrıca Android tarafındaki ana sürüm güncellemeleri ülkeden ülkeye özelleştirilmek zorunda kalınıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Peki yine devasa bir yaygınlığa ulaşamayacak olan Android 14 hakkında neler biliyoruz? Sürüm için en son yüksek veri taşıyan 10-bit HDR fotoğrafları merkeze alan Ultra HDR formatı duyuruldu. Destekli donanımlara ihtiyaç duyan bu format temelinde çekilen 10-bit HDR fotoğraflar, Android 14 cihazlarda tüm derinliğiyle beraber gösterilecek. Özellikle üst seviye amiral gemilerini odak noktaya alan bu altyapı, daha detaylı ve gerçekçi görünen fotoğraflar karşımıza getirecek. Android’e yapay zekâ üretimi duvar kağıtları getireceklerini aktaran Google, ayrıca emoji temelli duvar kâğıdı üretme altyapısını da Android 14’ün yerleşik bir parçası haline getireceklerini belirtiyor. Android 14 için güvenlik konusunda da yeni bilgiler verildi. Artık uygulama geliştiricilerden konum verilerinin üçüncü taraf şirketlerle neden ve ne zaman paylaşıldığı konusunda açıklayıcı olması isteniyor, 14 ile ayrıca istenirse tüm ekran ya da sadece tek bir uygulama arayüzü “ekran paylaşımı” şeklinde karşıya aktarılabiliyor. Yeni sürümde Materials You tasarım dili özelinde de ufak güncellemeler yapacak Google, Android 14’ün USB kablolu kulaklıklar üzerinden odyofil düzeyinde deneyimler için kayıpsız ses formatlarını desteklediğini de belirtiyor.

Sürüm gösterildiği kadarıyla geliştiricilerin, hassas verileri yakalamak için ekran görüntüsü alma yöntemini kullanan zararlıları engellemesine yardımcı olacak bir framework getiriyor. Bu sayede izinsiz / habersiz ekran görüntüsü alınmasını olabildiğince engellemek isteyen Google, fotoğraf konusunda da iOS tarafında olan güzel bir adımı Android’e getiriyor. Android 14 ile beraber kişiler, bir uygulamanın kullanabileceği ya da görebileceği fotoğrafları sınırlandırabilecek. Bu sayede uygulamalara sadece sizin spesifik olarak seçtiğiniz belirli fotoğraflara erişim izni verebileceksiniz. Android 14 hakkında ilk geliştirici sürümünden de çok sayıda bilgi öğrenmiştik.

Hatırlamak adına yeni işletim sisteminde “erişebilirlik” odağında artık font boyutları yüzde 200’e kadar çekilebiliyor. Burada dinamik bir yapı olacak, örneğin belirli durumlarda bir başlığın boyutu artırılmayacak ancak altındaki daha küçük metin büyütülebilecek. Cinsiyet odaklı dil ve uygulamaya özel dil seçimi özelinde daha iyi hale gelecek sürüm, telefonların biraz daha az batarya kullanmasını sağlayacak. Google bunun için ön plan hizmetleri ve iş zamanlayıcı API’larında güncellemeye gittiklerini belirtiyor. Android 5.1 Lollipop ve altındaki sürümleri hedefleyen uygulamaların API kullanarak dahi yüklenmesini engelleyecek sürüm, kötü amaçlı yazılım ve açıklara karşı da daha dayanıklı olacak. Android 14 işletim sistemine hali hazırda da ayrı olarak sunulan “Health Connect” uygulaması da entegre edilecek. Bu uygulama için firma kısaca “Fitness ve sağlık uygulaması bağlantılarınızı ve verilerinizi Health Connect ile tek bir uygulamadan yönetebilirsiniz.” açıklamasını yapıyor.

Yeni sürümün getirdiklerinden birisi, “predictive back” ya da Türkçe’ye “öngörülebilir geri dönüş” olarak çevrilebilecek özellik oluyor. Android 13’e belirli uygulamalar ve geliştirici altyapısı özelinde getirilen bu özellik, kişilerin uygulamadan çıktıkları zaman ulaşacakları konumu daha çıkmadan önce görmesine imkân tanıyor. İşte bu kaydırma temelli arayüz kontrolü konusunda faydalı bulunan özellik, Android 14 işletim sistemi ile beraber herkese açılacak. Aynı zamanda özellik yeni Android sürümünde direkt olarak uygulamaların içerisinde de çalışacak. Uygulama geliştiricilerin desteklemesi gerekecek özellik, kişilerin geri döndükleri zaman açılacak arayüzü / sayfayı, daha işlemi tamamlamadan önce görmesine imkân tanıyacak. Bu altyapı için güzel bir animasyon hazırlayan Google, özelliği Android 14’ün yerleşik bir imkânı haline getirecek, bu bağlamda özelliği diğer firmalar da benimseyecek.

Android 14 ve fazlası yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş