Apple, çevre konusunda iki önemli adım attı

15 Nisan 2023 13:12

Teknoloji devi Apple, çevreye en çok önem veren isimler arasında yer alıyor ve buraya olan yatırımlarını artırıyor.

Apple, ilk olarak karbonu atmosferden uzaklaştıran projelere yatırım yapmak için iki yıl önce kurduğu bir fona verdiği mali taahhüdü iki katına çıkardığını açıkladı. Aktarıldığı kadarıyla dev üretici 2021’de 200 milyon dolarlık taahhütle oluşturulan fona, 200 milyon dolar daha ek yatırım yapacağını söyledi. Şirket bu ek yatırımın fonun yeni projeler başlatmasına ve yılda yaklaşık 1 milyon metrik ton karbondioksiti ortadan kaldırma hedefini ikiye katlamasına yardımcı olacağını belirtiyor. Açıklamaya göre Goldman Sachs Group ve kâr amacı gütmeyen Conservation International ile birlikte başlatılan fon, son iki yılda Brezilya ve Paraguay’daki ormanlara yatırım yaptı. Bu bağlamda Apple, 2030 yılına kadar tüm tedarik zincirinde ve her ürünün yaşam döngüsünde karbon nötr hale gelmek istiyor, bu son konuda şirketin Çevre, Politika ve Sosyal Girişimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lisa Jackson, ” Fon, gezegen için gerçek, ölçülebilir faydalar sağlayan ve finansal bir getiri sağlamayı amaçlayan yenilikçi bir yatırım yaklaşımıdır.” açıklamasını yapıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple ayrıca yeni ürünlerindeki geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını hızlandırma planlarını da açıkladı. 2025 yılına kadar Apple kendi tasarımı tüm pillerde yüzde 100 geri dönüştürülmüş kobalt kullanılacaklarını belirtiyor. Ürünlerinde hali hazırda geri dönüştürülmüş alüminyum gövdeler kullanan Apple, cihazlarında kullanılan mıknatısların yüzde 100 geri dönüştürülmüş nadir toprak elementleriyle üretileceği taahhüdünü de veriyor, aynı zamanda kendi tasarımı tüm baskılı devre kartlarında yüzde 100 geri dönüştürülmüş altın kaplama ve yüzde 100 geri dönüştürülmüş kalay lehim kullanılacaklarını da söylüyor.

Apple, geçtiğimiz yıl da ürünleri genelinde geri dönüştürülmüş içeriklerin daha fazla kullanılmasıyla ilgili ayrıntılar açıklamıştı. Şirket geri dönüştürülmüş sertifikalı altını ilk kez üretim sürecine dahil etti ve geri dönüştürülmüş tungsten, nadir bulunan toprak elementleri ve kobalt kullanımını iki katından fazlasına çıkardı. 2021’de Apple ürünlerinde kullanılan tüm malzemelerin yaklaşık yüzde 20’si geri dönüşümden elde edildi. Bu oran, Apple’a göre bugüne kadarki en yüksek geri dönüştürülmüş içerik kullanma oranını temsil ediyor.

Bu konuda “Dünyanın dört bir yanındaki insanların Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geldiği bu dönemde, iklim kriziyle mücadele etmek ve günün birinde ürünlerimizi dünyadan hiçbir şey almadan üretebilmek amacıyla yaptığımız çalışmalarda ciddi ilerlemeler kaydediyoruz.” açıklamasını yapan Lisa Jackson sözlerine şöyle devam etmişti: “Yarattığımız inovasyonların yüksek temposu daha şimdiden, ekiplerimizin bugünün ürünlerini kullanarak geleceğin ürünlerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Global tedarik zincirimiz temiz enerjiye geçiş yaptıkça diğer şirketlerin de izleyeceği bir yolun temellerini atıyoruz.”

Apple adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition tanıtıldı

Paylaş