Apple’ın “Intel darbesi” hakkında büyük açıklama

04 Nisan 2018 16:00

Apple, hatırlarsınız iki gün önce Intel tarafını şok eden bir açıklama ile gündeme gelmişti. İşte bu konuda yapılan yeni bir açıklama, teknoloji devinin bu planı neden istediğini gözler önüne seriyor gibi duruyor.

Blooomberg’in tecrübeli teknoloji editörü Mark Gurman‘a göre Apple, 2020 itibariyle Intel işlemcileri kullanmayı bırakıyor. Bunun yerine Mac sistemlerde kendi geliştirdiği işlemcileri kullanacağı söylenen firma, fark ettiğiniz üzere büyük bir değişime hazırlanıyor. Söylendiği kadarıyla tüm cihazlarında kendi geliştirdiği A-Serisi işlemcileri kullanmak isteyen Apple, yapılan bir analize göre bunu boşuna istemiyor. Bank of America’ya göre şirketin Mac tarafında Intel işlemci yerine kendi geliştirdiklerini kullanması yıllık tam 500 milyon dolarlık bir tasarrufa işaret ediyor. Her her yıl milyonlarca Mac üreten ve hepsinde Core ailesi işlemcileri kullanan şirket, bu alanda içeriye kapanarak yarım milyar dolarlık bir tasarruf edebilecek gibi görünüyor. Bu da teknoloji devi için bile çok büyük bir rakam olarak nitelendiriliyor. Ayrıca şirketin kendi işlemcisini geliştirmesi daha yüksek performansın daha az enerji kullanımı ile elde edilebileceği anlamına da geliyor. Güncel Mac bilgisayarlarında kendi geliştirdiği T-Serisi yardımcı işlemcileri kullanmaya başlayan firma, esas büyük dönüşüme adım adım hazırlanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple’ın işlemcileri ne kadar yüksek performans sunabilir?

Bunu henüz kimse tam olarak bilmiyor. Ancak geliştirilen A11 Bionic işlemcinin Core ailesine göz dağı verecek kadar güç sunabildiği görülüyor. Bu açıdan 2020’ye kadar yapılacak yeni tasarımların kullanıcıları memnun edecek performans verebileceği söyleniyor. Bu arada henüz ekran kartı tarafında bir bağımsızlıktan söz edilmiyor. Mobilde artık kendi GPU’larını geliştiren firma, belki bu konuda da AMD ortaklığını bitirebilir deniyor.

İlgili Video

Şirketin donanım tarafındaki son çözümü

Paylaş