Apple kurucularından Steve Wozniak, yapay zekâ hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu

09 Mayıs 2023 15:24

Steve Jobs ile beraber Apple şirketini kuran isim Steve Wozniak,  yapay zekâ hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Teknoloji dünyasının en önemli yaşayan efsanelerinden olan Steve Wozniak, sık sık yeni teknolojiler hakkında açıklamalarda bulunuyor. Bu sefer son dönemin popüler konusu yapay zekâ hakkında konuşan Wozniak, teknolojinin “kötü kişiler” tarafından kullanılabileceği ve dolandırıcılık ile yanlış bilgilerin tespit edilmesini zorlaştırabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Teknolojinin hızlı gelişiminden endişe duyan ünlü isim, birçok başka kişiden farklı olarak yapay zekânın duygudan yoksun olduğu için insanların yerini alacağına inanmıyor ancak ChatGPT gibi programlar kulağa çok akıllıca gelen metinler oluşturabildiği için, kötü niyetli kişileri daha inandırıcı hale getirebileceği konusunda uyarıyor. Mantıklı düşünerek “teknolojiyi durduramayız” diyen Wozniak, bunun yerine “insanları dolandırıcılığı ve kişisel bilgileri çalmaya yönelik kötü niyetli girişimleri fark etmeleri için eğitebiliriz” diyor. Devlet kurumlarını her şeyin yanlarına kar kalacağını düşünen büyük teknoloji firmalarından hesap sormaya çağıran ancak bu konuda atılacak olumlu adımlar konusunda şüpheci duran Steve Wozniak, yeni dönem özelinde adımlar atılmasını istiyor fakat şimdilik süreci uzaktan izlemeyi tercih ediyor. Bu konuda Mozilla gibi daha somut adanlar bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Steve Wozniak, geçtiğimiz hafta verdiği bir röportaj kapsamında “Sizi Öldürmeye Çalışan” yapay zekâ altyapısının nasıl bir şey olduğunu görmek istiyorsanız bir Tesla alın demesiyle gündeme gelmişti. Tesla araçlardaki halen tam olarak kullanıma alınmayan otomatik pilot sistemi özelinde “her fırsatta sürücüsünü öldürmeye çalışıyor” açıklamasında bulunan Wozniak, aktarıldığı kadarıyla Elon Musk’ın ikna etmesiyle 2013 yılında bir Model S satın almış ve bu araç ile yüzü pek gülmemiş. Bu araçla ciddi “hayalet fren” sorunları yaşayan ve bu konuda yalnız olmayan Wozniak, otomatik pilot sisteminin birçok kazaya yol açan ve açabilecek hareketlerde bulunabildiğini belirtiyor. Elon Musk’ın kendisine 2013 yılında “Otomobilin 2016 yılı sonuna kadar ülke çapında kendi kendine gidebilecek” dediğini aktaran ancak bunun gerçek olmadığını belirten Wozniak, yazılımsal açıdan Tesla’nın söyledikleri ile gerçekten sundukları arasında büyük farklar olduğuna değiniyor. Bu konuda Tesla’yı eleştiren başka kişiler de bulunuyor, otomatik pilot konusunda kandırıldığını ya da kendisine yalan söylendiğini düşünen çok sayıda Tesla sürücüsü bulunuyor.

Steve Wozniak açıklamaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş