Apple, ürünlerinin düşünce gücüyle kontrol edilebilmesini sağlamak amacıyla Synchron ile iş birliği yaptı

13 Mayıs 2025 16:06

Teknoloji devi Apple, ürünlerinin düşünce gücüyle kontrol edilebilmesini sağlamak amacıyla Synchron ile iş birliği yaptı.

“Stentrode” adlı bir cihaz geliştiren girişim Synchron şirketiyle bir araya gelen teknoloji devi Apple, başa takılarak beyin sinyallerini okuyan bu cihaz sayesinde iPhone’ların ve diğer ürünlerinin yalnızca düşünce gücüyle kontrol edilebilmesini sağlamayı hedefliyor. Beyin sinyallerini komutlara çevirerek iPhone, iPad, Mac ya da Apple Vision Pro gibi cihazlara aktaran bir altyapı üzerinde çalıştığı belirtilen şirket, sistemin şu anda erken geliştirme aşamasında olduğu ifade ediyor. Aktarılan bilgilere göre sistemle şu anda fare hareket ettirilemiyor. Bu sistem spesifik olarak Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS olarak geçen hastalığa yakalanan kişilere odaklanıyor. ALS, istemli kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalık grubu olarak geçiyor.

Beyin kontrolü özelinde en son Neuralink gündeme gelmişti. Neuralink beyin implantı takılan ALS hastası Bradford Smith, yalnızca düşünerek video düzenledi ve YouTube’da yayınladı. Elon Musk tarafından kurulan Neuralink şirketi, insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kurdu. İnsanların yapay sinir ağları aracılığıyla bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği bir düzeye ulaşması için çalışan şirket, bu amaçla “Link” adını verdiği bir ürün kullanıyor. Link, özel olarak geliştirilen çok hassas bir robot yardımıyla insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunları elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor.

Bu sistemi en son gündeme getiren kişi ise Neuralink beyin implantı takılan üçüncü kişi olan Bradford Smith oldu. Sinir sistemini etkileyen ve kasların kontrolünü sağlayan motor sinir hücrelerinin zamanla dejenerasyonuna neden olan ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalanan Smith, aşağıda izleyebileceğiniz videoyu Neuralink sayesinde mümkün olan zihinsel kontrol altyapısıyla MacBook Pro’sunda düzenlemiş. Videoyu gerçek sesinin yapay zeka ile üretilen klonuyla seslendiren Smith, sistemin hayatını değiştirdiğini belirtiyor.

Apple çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: L’Oreal firmasından 2023’te gelecek evde saç boyama cihazı

Paylaş