Bir problem sonrasında ortaya çıkan ChatGPT “gizlilik” sorunu için yeni açıklama geldi

24 Mart 2023 20:20

Geçtiğimiz hafta çöken ChatGPT, kullanıcılara başka kişilerin sohbet geçmişlerini göstermişti. Bu konuda yeni açıklama geldi.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, bu aralar kötü bir konuyla gündeme yer alıyor. Kaçıranlar için sistem geçtiğimiz günlerde bir süre için kullanılmaz hale geldi, tam o sırada siteyi açan kullanıcılar başka kişilerin sohbet geçmişlerini gördü. Bu sohbet geçmişlerinin detayları görülemedi ancak başlık kısımları net olarak gözler önüne serildi. Bu durum elbette oldukça tepki çekti çünkü ciddi bir gizlilik ihlali yapılmış oldu. Kişiler ChatGPT ile olan sohbetlerinin başkaları tarafından görülebileceğinin farkında. Sonuçta bu sistemlerin arkasında çalışanlar var ve onlar yapılan görüşmeleri, yapay zekanın üzerine kurulduğu “GPT” dil modelini geliştirmek adına kullanıyor. Ancak görüşmelerin ufak bir kısmının dahi olsa geliştiriciler değil normal kullanıcılar (Milyonlar kişi olabilir) tarafından görülmesi hiç hoş karşılanmadı.

Bu konuda sabah saatlerinde bir açıklama yapan geliştirici firma OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, “ChatGPT’de açık kaynak kodlu bir kütüphanedeki hata nedeniyle önemli bir sorun yaşadık. Bu sorun için düzeltme yayınlandı. Bu sorun nedeniyle kullanıcıların küçük bir yüzdesi diğer kullanıcıların konuşma geçmişinin başlıklarını gördü. Bu konuda çok üzgünüz.” demişti. Bunun üstüne firmadan konu hakkında resmi bir açıklama daha geldi. Bu dakikalar önce gelen açıklamada direkt olarak şunlar aktarıldı: “Bazı kullanıcıların diğer kullanıcıların sohbet geçmişindeki başlıkları görmesine neden olan, açık kaynaklı kütüphane kaynaklı bir hatayı düzeltmek için pazartesi günü ChatGPT’yi kapattık. Bu süreçteki araştırmamız, ChatGPT Plus kullanıcılarının yüzde 1,2’sinin kişisel verilerinin başka kullanıcılara gösterilmiş olabileceğini ortaya çıkardı. Verileri başkalarına görünen kullanıcı sayısının son derece düşük olduğuna inanıyoruz ve bu durumdan etkilenmiş olabilecek kişilerle iletişime geçiyoruz. Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz ve soruşturmaya devam ediyoruz.”

ChatGPT yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş