Bir sonraki BMW M3 ve M4 modelleri elektrikli olabilir

21 Temmuz 2023 12:03

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan BMW, elektrik alanında çok aktif ve bir sonraki M3 ve M4 modelleri de elektrikli olabilir.

Bu konuda henüz yüzde 100 karar verilmiş değil ancak tamamen elektrikli M3 ve M4 kesinlikle masada yer alıyor. Bu konuda bazı önemli açıklamalardan bulunan “M” departmanının başındaki isimlerden Frank van Meel, tamamen elektrikli M3 ve M4’ün ihtimaller dahilinde olduğunu, ancak yalnızca önceki nesilden ölçülebilir derecede daha iyi olduklarını kanıtlamaları halinde gerçeğe dönüştürüleceklerini belirtti. Van Meel’e göre çıkarılan her yeni M otomobil modeli, bir öncekinin performansını aşmak zorunda. Eğer BMW yeni M araçları için konulacak performans hedeflerini sadece elektrikli aktarım kullanarak gerçekleştirebilirse, bir sonraki M3 ve M4 gerçek anlamda elektrikli olabilir. Bu çok güçlü yeni nesil elektrikli motorlar sayesinde zor ancak eğer elektrikli altyapıyla beraber beklendiği kadar performans artışı elde edilemezse, araçlar içten yanmalı motora sahip olmaya devam edecek. Yeni araçları tamamen elektrikli yapmak için “çalışıyoruz” diyen yani aslında açık açık yaklaşan geleceğin sinyalini veren Frank van Meel, firmanın farklı temelleri aynı anda sunmayacağını da belirtti. Bu konuda Meel çok net olarak BMW’nin sadece tek bir güç aktarma organı kullanmayı tercih edeceğini belirtti. Yani gelecek M3 modelleri için hem elektrikli hem de benzinli motor seçenekleri sunulmayacak, mantıklı şekilde tek bir odak nokta bulunacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BMW “M” serisi özelinde ilk defa gündeme gelmiyor. Bundan önce direkt olarak “DCT” odaklı bir haber ses getirmişti. BMW, kaçıranlar için şu an “M” serisi yani yüksek performanslı otomobil serisinin altında çok sayıda heyecan verici aracın satışını gerçekleştiriyor. Firma aktarıldığı kadarıyla bu araçların hiçbirinde DCT (Çift Kavramalı) şanzıman kullanmıyor, artık net olarak dile getirildiği üzere gelecekte de kullanmayı düşünmüyor. BMW M’in geliştirme müdürü Dirk Hacker, Top Gear’a verdiği demeçte, “BMW M özelinde artık çift kavrama diye bir şey yok. Artık manuel veya otomatik, gelecekte de otomatik elektrikli.” gibi dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Dirk Hacker, yeni otomatik şanzımanların yüksek süratlerde DCT’den daha hızlı olduğunu belirtiyor ve düşük hızlarda elde edilen pürüzsüz sürüş üzerinden DCT’leri geride bırakmak istediklerini söylüyor.

Sürpriz olmayacağı üzere şirketin “M” taraftaki geleceğinde manuel vitesli araçlara da yer bulunmuyor. Bu hemen olmayacak ancak gelecekte “M” serisinden çıkan güçlü otomobiller sadece otomatik şanzıman üzerine kurulacak. Firma ayrıca hemen yukarıdaki haberde yer verdiğimiz, elektrikli otomobillere sahte manuel vites getirme konusuna da pek ilgi duymuyor. Dirk Hacker bu konuda, “Bunun yapılabileceğini düşünüyorum ancak biz yapmayacağız.” diyor.

BMW M serisi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş