Boeing CEO’sunun yıl sonunda şirketten ayrılacağı duyuruldu

25 Mart 2024 16:07

Boeing CEO’sunun yıl sonunda şirketten ayrılacağı duyuruldu. Firma son dönemde oldukça kötü haberler ile gündemden düşmemişti.

Boeing CEO’su Dave Calhoun’un yıl sonunda şirketten ayrılacağı bugün şirket tarafından resmi olarak açıklandı. Henüz yeni CEO’yu seçmeyen firma, yukarıda da dediğimiz gibi son dönemde kötü haberler ile ses getirmişti. Örneğin Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 yolcu uçağı kalkışından 35 dakika sonra bir pencereyi de içinde alan gövde parçasının kopmasının ardından Portland’a dönmek zorunda kalmıştı. Alaska Havayolları uçakta 171 yolcu ve 6 mürettebatın bulunduğunu ve uçağın “güvenli bir şekilde yere indiğini” söylemişti. Havayolu, 65 uçaktan oluşan 737 Max 9 uçak filosunun güvenlik denetimleri için “geçici olarak” kullanım dışı bırakılacağını kaydetmişti. Bu konuda şirket uçuş sırasında gövdesinden parça kopan 737 Max 9 tipi uçakla ilgili hatalarını kabul ettiklerini açıklamış yani suçu havayolu firmasına atmamıştı. Şirketin CEO’su Calhoun o zaman olayın sorumluluğunu kabul ettiklerini ve süreci “tam bir şeffaflık içinde yürüteceklerini” belirtmişti. Boeing çalışanlarına hitaben konuşan Calhoun, “Bu duruma, öncelikle hatamızı kabul ederek yaklaşacağız. Her adımımızda yüzde 100 ve tam şeffaflık ile hareket edeceğiz” demişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu olay sonrasında büyük adımlar atılmıştı. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığına bağlı Federal Havacılık İdaresi, yaşanan olayın ardından 171 adet 737 Max 9 uçağın geçici olarak uçuşunu yasaklamıştı. Ajans yaptığı duyuruda, uçuşu engellenen Max 9’ların uçak başına yaklaşık dört ila sekiz saat sürecek bir incelemeye tabi tutulması için bir ekip göndereceklerini söylemişti. Daha sonra FAA havayolu şirketlerinin merakla beklediği haberi paylaşmış ve Boeing 737 Max 9 uçakların uçuşuna tekrar izin vermişti.

FAA ayrıca Boeing 737 MAX serisinin üretiminin artırılmasına izin vermeyeceklerini duyurmuştu. FAA yöneticisi Mike Whitaker “Boeing için işler eskisi gibi olmayacak” demiş ve eklemişti: “Kalite kontrol sorunlarının tamamen çözüldüğünden emin olana kadar hiçbir kapasite artırımını veya yeni üretim bandı talebini onaylamayacağız.” Yaşanan olay sonrasında THY de bir adım atmıştı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, X hesabından yaptığı açıklamada şunları yazmıştı:

Alaska Airlines’ın 737 MAX 9 uçağında yaşanan olay akabinde otoritelerin ön incelemesi sonucunda THY filosunda bulunan 5 adet 737 MAX 9 uçağın da tedbir amaçlı incelenmesi istenmiştir. Olaydaki teknik inceleme süreci tamamlanıp, otoritelerce talep edilen önlemler alınana kadar THY, filosundaki 5 adet 737 MAX 9 uçağını ilk inecekleri havalimanında operasyondan çekme kararı almıştır. Uçuş emniyeti en önemli önceliğimizdir.”

Boeing haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş