Boeing, tamamen biyoyakıt temelli uçak modelleri için tarihi verdi

24 Ocak 2021 12:00

Dünyanın en büyük havacılık şirketi Boeing, bugün önemli bir haberle daha gündemde yer alıyor. Firma biyoyakıt dönemini başlatıyor.

Günümüzde birçok firma elektrikli uçaklar üzerinde çalışıyor. Ancak bu yakın dönemde kolay kolay gerçek olabilecek gibi görünmüyor. Özellikle büyük yolcu uçaklarının tamamen elektrikli hale gelmesi yakın dönem için çok olası durmuyor. İşte bu yüzden firmalar havacılığı daha temiz hale getirmek adına farklı bir çalışma içerisinde yer alıyor. Onun da arkasında biyoyakıt yer alıyor. Biyoyakıt bilmeyenler için canlı organizmalar ya da onların metabolik çıktılarından elde ediliyor. Petrol, kömür gibi doğal yakıtlar ya da nükleer yakıtlardan farklı olarak yenilenebilir bir enerji kaynağı olan biyoyakıt, Boeing tarafından yapılan açıklamaya göre 2030’da havacılığın merkezine giriyor. Firma 2030 yılında yüzde 100 biyoyakıt temelli yolcu uçaklarının müşterilere gönderileceğini açıklıyor. Bu adım halen uzakta görünüyor ancak 2050 yılındaki “havacılıktaki karbon emisyonunu yarı yarıya kesme hedefi” için kilit bir konumda yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Boeing, en son 737 Max cezası ile ses getimişti

Hatırlarsınız uzun zaman önce şirketin CEO’su Dennis Muilenburg görevinden istifa etmişti. Bu istifanın arkasında Ekim 2018’den bu yana iki kez düşen 737 Max yolcu uçağı ve sonrasında çözülemeyen sorunlar yer alıyordu. Firmadan yapılan açıklamada “Yönetim Kurulu, düzenleyici kurumlar, müşteriler ve diğer tüm paydaşlarla ilişkileri onarmaya çalışırken, şirkete olan güveni yeniden sağlamak için liderlikte bir değişiklik yapılması gerektiğine karar vermiştir.” denilmişti.

İşte bu kötü süreçle bağlantılı olarak süren yasal süreçler doğrultusunda Boeing, kısa süre önce ABD Adalet Bakanlığı ile yasal uzlaşma anlaşması imzaladı. Bu anlaşma kapsamında firma 2,5 milyar dolarlık bir ceza ödemesi yapacak. Bu rakam hem firmalara hem de 737 Max kazalarında hayatını kaybeden yolculara ödenecek. Kazaların öncesinde ve sonrasında Federal Havacılık İdaresi’ne (FAA) yalan söyleme üzerinden suçlu bulunan şirket, daha önce kendisini hayatını kaybeden 346 kişi için 100 milyon dolarlık bir destek fonu hazırlamıştı.

İlginizi Çekebilir

Havacılığın geleceği uçan taksilerde

Paylaş