Bu bir insanlık ayıbı; kim dünyanın çöplüğü olmak ister?

29 Mayıs 2019 21:30

Yasa dışı olarak “plastik atık” gönderilerek dünyanın çöplüğü haline gelen gelişmekte olan ülkeler, bu durumun önüne geçebilmek için önemli kararlar alıyor.

Dünyanın en büyük sorunları arasında yer alan çöplerin toplanması ve yok edilmesine yönelik atılan adımlar bazen yetersiz kalabiliyor. Malezya, yasa dışı olarak başka ülkelerden gelen atıklarla çöplüğe dönmüş durumda. Çin’deki atık çöp bölgeleri ünlü yönetmen Wes Anderson’nın Köpek Adası adlı filmine dahi konu olacak düzeyde küresel bir problem olarak karşımıza çıkarken, Malezya kendi ülkesine yasa dışı yollar ile giren plastik atıklara dair yeni kararlar alıyor. Malezya’da siyasetçi ve bakan olan Yeo Bee Yin konuya dair yaptığı açıklamada Amerika, İngiltere, Kanada, Japonya, Çin, Suudi Arabistan, Bangladeş, Hollanda ve Singapur‘a yasa dışı olarak ülkelerine ulaşan atıkların iade edileceğini söyledi.

Malezya binlerce ton plastik atık ile dünyanın çöp merkezi haline gelmiş durumda. Bu durumu tersine çevirmek isteyen ülke, yeni kararlar ile plastik atıklara dair de bir düzenleme yapmayı planlıyor. Geçen hafta yaşanan olayda, halkın yaşadığı bölgeye ulaştırılan 9 konteynerde elektronik atıkların yanında geri dönüştürelemeyen atıklar, etiketleri olmadan ulaştırılmıştı. Hal böyle olunca durumun kontrolden çıktığını gören Malezya, acil durum kararlarını uygulamaya koymaya başladı. Geçen İspanya’ya 5 atık konteyneri iade edilmişti. Halkın sağlığını korumak ve ülkenin çevre sorunlarıyla baş başa kalmasını engellemek için Malezya’daki yetkililer operasyonlar yapıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Malezya plastik atık çöp alanı

Çin geçen yıl atık çöp ithalatını yasaklayınca sanayileşmiş ülkelerin atıkları, Malezya tarafına doğru yönlendirilmişti. 2018’in Ocak ayından beri devam eden bu sürece dair Malezya yeni kararlar ile karşı durmaya çalışıyor. Yakın tarihli bir Greenpeace raporu , 2018’nin ilk yedi ayında Amerika’dan Malezya’ya plastik atıkların bir önceki yıla göre iki kat arttığını ortaya koyuyor. Bakan düzenlediği basın toplantısında, İngiliz bir geri dönüşüm şirketinin son iki yılda yaklaşık olarak 1.000 konteyner içinde 50 bin tondan fazla plastik ihraç ettiğinin altını çiziyor. Yeo konuşmasının devamında: “Gelişmiş ülkeleri plastik atık yönetimini gözden geçirmeye ve gelişmekte olan ülkelere çöp göndermeyi durdurmaya davet ediyoruz” dedi.

İlginizi çekebilir

Dünya’yı saran “uzay çöpleri” işte böyle temizlenecek

Paylaş