ChatGPT her yazdığınızı işliyor ancak bunu kapatmak elinizde [Nasıl Yapılır?]

04 Mayıs 2023 09:52

ChatGPT, üzerine kurulduğu GPT dil modelini eğitmek için her yazdığınızı işliyor ancak bunu sonlandırmak artık elinizde.

Geliştirici firma OpenAI, artık ChatGPT kullanıcılarının sohbet geçmişlerini devre dışı bırakmasına imkân tanıyor. Sohbet geçmişini kapattığınız yani kayıt altına alınmasını engellediğiniz zaman, sohbet botu ile yaptığınız görüşmeden elde edilenlerin “GPT” dil modelinin eğitim sürecinde kullanımını da kapatmış oluyorsunuz. Bu önemli bir durum çünkü özellikle iş için kullanılan bazı veriler, ChatGPT üzerinden ciddi bir sızıntı riski oluşturuyor, sistem sizden aldıklarını kasıtlı bir amaç olmasa da başkalarına gösterebiliyor. Peki ChatGPT sisteminde kişisel veri güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu yapmak oldukça kolay. Öncelikle servisin internet sitesini açmalı, sol alttaki üç noktalı menüyü genişletmeli ve oradan “Settings” butonuna basmalısınız. Daha sonra “Data Controls” kısmından “Chat History & Training” seçeneğini kapatmalısınız. Bunu yaptığınız zaman hem sohbet geçmişi devre dışı kalıyor hem de verileriniz GPT eğitiminde kullanılmıyor. ChatGPT’yi iş için kullanıyorsanız bu ayarı vakit geçirmeden kapatmanız, oldukça mantıklı bir hareket olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Peki bu başta olmayan imkân neden getirildi? Kaçıranlar için İtalya’nın veri koruma kurumu, OpenAI’ın veri işleme yöntemlerinin Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiğini belirterek ChatGPT sistemini geçici olarak engelledi. Düzenleyici kurum, OpenAI’ın ChatGPT’nin temelinde yer alan GPT dil modelini eğitmek için kullanıcılardan toplu olarak veri toplamasının yasal bir dayanağa sahip olmadığını belirtti. Kurum ayrıca OpenAI’ın çocukları korumak için yeterince çaba göstermediğini de söyledi. OpenAI, ChatGPT’nin 13 yaşından büyüklere yönelik olduğunu açık olarak belirtiyor ancak yetkililere göre çocukların uygun olmayan cevapları görmesini engelleyecek herhangi bir yaş kontrol mekanizması bulunmuyor. Bu konuda veri yönetimi dışında bazı önemli güncellemeler yapmak zorunda kalan firma, bu sayede İtalya pazarına yeniden geri döndü.

ChatGPT gizlilik ayarı yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş