Çin’deki elektrikli araç mezarlıkları dikkat çekiyor [Video]

22 Ağustos 2023 10:14

Bu aralar yurt dışında yayınlanan haberler üzerinden Çin’deki terk edilmiş araçlar ile dolu elektrikli araç mezarlıkları dikkat çekiyor.

Çin’deki terk edilmiş araçlar ile dolu elektrikli araç mezarlıklarının arkasında, Çin’deki devlet destekli elektrikli araç paylaşım pazarındaki patlama yer alıyor. Ülkede 2019’da kesilen cömert devlet teşviklerinden yararlanan binlerce araç paylaşım şirketi kurulmuş ve bu şirketler yüz binlerce elektrikli modeli yollara çıkarmış. Daha sonra çok büyük oranda batan bu şirketler nedeniyle binlerce kullanılmış elektrikli model ortada kalmış, buna yeni nesil elektriklilerin çok gelişmiş hale gelmesinin de etkisi olmuş. Biliyorsunuz elektrikli otomobil pazarı çok hızlı gelişti, bu yüzden ilk çıkan elektrikliler ile mevcut modeller arasında teknik anlamda ve menzil konusunda devasa farklar bulunuyor. Birçok firma bu yüzden eski araçları kısa sürede emekliye ayırarak daha yüksek menzile sahip yeni araçlara geçmiş, eski araçlar ise büyük şehirlerin etrafındaki boş alanlara götürülerek kaderine terk edilmiş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu olumsuz sürecin tek bir olumlu yanı olmuş, araç paylaşım pazarındaki patlama ile beraber Çin’deki elektrikli otomobil pazarı çok hızlı bir büyüme ile gelişme göstermiş, ancak son aşamada sadece belirli firmalar ayakta kalabilmiş. 2019’da 500’e ulaşan yerel üreticilerin sayısı verilen bilgiye göre 2023’te 100’e kadar düşmüş. Nasıl olacağı tam net değil ancak Çin’in istenmeyen veya satılmayan bu araçlar için yeni bir kullanım alanı bulması gerekiyor. Burada araçlardaki bataryaların yeniden kullanılabileceği veya üretimlerinde kullanılan değerli malzemelerin geri dönüştürebileceği söyleniyor. Bahsettiğimiz genelde kullanılmış araçlardan oluşan ancak sıfır araçlara da zaman zaman ev sahipliği yapabilen mezarlıkları gözler önüne seren bir video ise hemen aşağıda yer alıyor:

Çin’deki elektrikli araç mezarlıkları yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş