Çin’e ait casus balon F-22 Raptor’dan atılan füze ile vuruldu

05 Şubat 2023 12:37

ABD sınırlarına giriş yapan Çin’e ait casus balon, 200 milyon dolarlık F-22 Raptor ve 400 bin dolarlık AIM-9X Sidewinder füzesi ile vuruldu.

Son günlerde en çok konuşulan konuların başında ABD sınırlarına giriş yapan Çin’e ait casus balon yer alıyordu. Pentagon, 2 Şubat’ta Çin’e ait istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıklamıştı. İşte bu balon ABD sınırları üzerinde günlerce kaldıktan sonra ABD başkanı Joe Biden’ın emriyle vuruldu ve düşürüldü. Balonu düşürmek için en uygun konumu ve zamanı beklediklerini belirten ABD, süreçte yukarıda da belirttiğimiz gibi 200 milyon dolarlık F-22 Raptor ve 400 bin dolarlık AIM-9X Sidewinder füzesini kullandı. Hatta rapora göre balonu vurmak için iki farklı F-22 Raptor havalandı. Bu konuda Pentagon şu açıklamayı yaptı: “Çin Halk Cumhuriyeti tarafından ABD kıtasındaki stratejik bölgeleri gözetlemek amacıyla kullanılan balon, ABD karasularına düşürüldü.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ABD’ye ait nükleer siloların üzerinden geçtiği ve çok sayıda veriyi toplayarak Çin’e gönderdiği iddia edilen balon için genel olarak aşırı gereksiz bir saldırı gücü uygulandığı düşünülüyor. Birçok kişi balonun F-22 üzerindeki 20 mm’lik M61A2 Vulcan top kullanılarak da rahatlıkla düşürülebileceğini belirtiyor. Çin, “sivil insansız hava aracı” olduğunu iddia ettiği balon için aşırı güç kullanması karşısında derin hoşnutsuzluk içinde olduklarını ve saldırıyı protesto ettiklerini belirtiyor.

Vurulma anını gösteren bir video:

Çin’e ait casus balon yanında bu da ilginizi çekebilir: DJI imzalı yeni drone modeli

Paylaş