Dikkat çekici araştırma; Android, iOS kullanıcılarına göre 20 kat daha fazla veri topluyor

31 Mart 2021 20:00

Trinity College‘dan Douglas Leith, Android ile ilgili önemli bir rapor paylaştı. Araştırma sonucuna göre Android, iOS kullanıcılarına göre 20 kat daha fazla veri topluyor.

Sonucun iOS ve Android işletim sistemlerinden sorumlu şirketlere doğrudan iletilen telemetri verilerinden elde edildiği beliriliyor. Akıllı telefonlardaki veri akışının yüksek olduğunu belirten ArsTechnica, iOS ve Android cihazlarının kablosuz olarak sürekli olarak topladığı ve ilgili şirketlere gönderdiğini söylüyor. Kullanıcıların veri toplamayı gizlilik ayarlarında kapatsa dahi verilerin arka planda toplanmaya devam ettiği ifade ediliyor. SIM kartların iOS ve Android cihazlara takılmasının ardından verilerin Apple’a ve Google’a gönderildiğinden söz ediliyor. Cihazlar kullanılmadığında dahi verilerin toplandığı dile getiriliyor.

iOS verileri Apple’a göndermek için Siri, Safari ve iCloud gibi servislerden faydalanıyor. Android kullanıcıları ise bir Google hesabı açmasa dahi Chrome, YouTube, Google Dokümanlar, Safetyhub, Google Messenger ve Saat gibi uygulamalardan veri alabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Veri paylaşmanın önüne geçmek mümkün mü?

Araştırmaya göre Android başlangıçta Google’a yaklaşık 1 MB veri gönderiyor, iOS ise Apple’a yaklaşık 42 KB veri gönderiyor. Cihaz kullanılmıyorken, Google’ın platformda her 12 saatte bir 1 MB, iOS ise 52 KB veri gönderimi yapıyor. Google’ın iOS’ten 20 kat daha fazla veri topladığının altını çizen Leith, bu durumu engellemenin çok zor olduğunu ifade ediyor.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi’nin telefonları burada test ediliyor

Paylaş