Elon Musk ve fazlası: “Gelişmiş yapay zekâ sistemlerinin gelişimine bir süre için ara vermeliyiz”

29 Mart 2023 12:23

Future of Life Institute özelinde ortak bir görüş ortaya atıldı: “Yapay zekâ gelişimine bir süre için ara vermeliyiz.”

Kâr amacı gütmeyen Future of Life Institute tarafından yayınlanan ve 1.000’in üzerinde kişi tarafından imzalanan bir müzakere metni kapsamında Elon Musk (Eski OpenAI yatırımcısı) ve çok sayıda yapay zekâ uzmanı ortak bir görüşte birleşti. Teknoloji dünyasının öne çıkan isimleri, toplum ve insanlık için potansiyel riskleri düşünerek OpenAI’ın yeni piyasaya sürdüğü GPT-4’ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine altı ay kadar ara verilmesi çağrısında bulundu. Peki neden? Süreçte altı ay beklemenin ne faydası olacak? Uzmanlar bu tarz yapay zekâ sistemleri ve gelişmiş dil modelleri için önümüzdeki 6 ayda ortak güvenlik protokolleri geliştirilmesini, bunların aktif olarak uygulanmasını ve sürecin bağımsız uzmanlar tarafından denetlenmesini istiyor. Görüş bildiren kişiler, “Güçlü yapay zekâ sistemleri ancak etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir” görüşünü masaya koyuyor. Aslında bu konuda somut adımlar atılıyor. Örneğin kısa süre önce Firefox’un arkasında yer alan Mozilla, “güvenilir ve bağımsız bir açık kaynak temelli yapay zekâ ekosistemi oluşturmak” için Mozilla.ai adlı yeni bir girişim hayata geçirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güvenilir Yapay Zekaya Yatırım Yapıyoruz” mottosuyla hayata geçirilen girişim için “2023 yılında sadece üç ay geçti ve yılın en büyük konularından birisinin ne olduğu şimdiden belli: “Yapay Zekâ”. Bu altyapı 1994’te Netscape’in, 2007’de ise iPhone’un yaptığı düzeyde kamuoyu ilgisi çekti…” diyen Mozilla, Mozilla.ai’nin ilk odak noktasını ChatGPT gibi yapay zekâ sistemlerini daha güvenli ve şeffaf hale getirmek olarak açıklıyor. Kullanıcıları yanlış bilgilendirmeyen insan merkezli öneri sistemleri de hedefleyen Mozilla.ai, farklı alanlardaki çok sayıda uzmanı bir araya getirecek ve büyük teknoloji devlerinin dışında bir alan olarak sürece uzaktan daha kapsayıcı ve hepsinden önemlisi farklı bakış açılarıyla bakacak.

Yapay zekâ konusunda bundan önce ChatGPT sistemini geliştiren OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman önemli açıklamalarda bulunmuştu. CEO, yapay zekâ teknolojisinin toplumu yeniden şekillendireceğine inanıyor, bazı “gerçek tehlikeler” ile birlikte geldiğini kabul ediyor ancak aynı zamanda hayatlarımızı büyük ölçüde iyileştirmek için “insanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en büyük teknoloji” olabileceğine de inanıyor. Sam Altman, gelinen son nokta özelinde bazı konularda endişe duyduklarını belirterek “dikkatli olmalıyız” diyor ve “bence insanlar bizim de bundan biraz endişe duyduğumuz için memnun olmalılar” açıklamasında bulunuyor.

Sistemi potansiyel tehlikelere karşı olarak denetleyerek geliştirmeye çalıştıklarını ve bu konuda belirli kurumlarla ortaklaşa çalıştıklarını aktaran Altman, kurdukları sistemin ya da başka bir deyişle oluşturdukları modellerin büyük ölçekli dezenformasyon süreçleri için kullanılabileceğinden özellikle endişe duyduğunu belirtiyor. “Artık çok iyi şekilde kodu yazabildikleri için bu modeller siber saldırılar için kullanılabilir” açıklamasını da yapan Altman, yakın gelecekte ChatGPT benzeri sistemler yüzünden çok sayıda insanın işinden olacağını da net olarak kabul ediyor.

CEO buna rağmen insanların ChatGPT’ye yerlerini alacak bir sistem olarak değil, daha çok bir araç olarak bakmalarını istiyor. “İnsan yaratıcılığı sınırsızdır ve her zaman yapacak yeni şeyler ve işler buluruz.” diyen Altman, ürettikleri sistemlerin bazı işleri öldürebileceğini kabul etmesi yanında “çok daha iyi işlerin kapısını açabileceğini” de düşünüyor.

Yapay zekâ haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş