Elon Musk, yörüngedeki operasyonel Starlink uydu sayısını açıkladı

16 Ocak 2022 11:06

Elon Musk, dün akşam uzaydan internet sistemi SpaceX Starlink için bir uydu açıklamasında bulundu. Firma sistemi büyütüyor.

SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın aşağıdaki açıklamasına göre şu an yörüngede 1.469 tane Starlink uydusu aktif olarak görev yapıyor. Musk’a göre 272 uydu operasyonel yörüngesine doğru yolda bulunuyor. Musk ayrıca “Laser Links” sisteminin de yakında aktif edileceğini aktarıyor. Starlink’in gönderilen en son uydularında özel bir lazer sistemi yer alıyor. Bu lazer sistemi sayesinde uydular yer istasyonları yanında kendi aralarında da ışık hızında haberleşebiliyor.

Bu sayede yer istasyonlarına olan ihtiyaç azalıyor, belirli bölgelerdeki hava şartlarının hıza etkisi ortadan kaldırılıyor, lazer bağlantı ile uydular ve hizmetin gecikme değerleri ciddi şekilde aşağıya çekilebiliyor. Son dönemde gönderilen Starlink uydularının büyük çoğunluğunda lazer kullanılıyor ve bu sistemin global kapsama adına çok önemli olduğu aktarılıyor.

Elon Musk tarafından açıklanan operasyonel 1.469 uydu çok fazla gibi görünebilir ancak bunlar aslında büyük hedefin çok ufak bir kısmını oluşturuyor. 2021’de yörüngeye çok sayıda uydu gönderen, 2022’de ise bunun için görevlere aktif olarak devam edecek olan SpaceX, sistemi tam 42 bin uyduya ulaştırmak istiyor.

Elon Musk ve SpaceX’in Starlink sistemi ile amacı, tüm dünyaya eksiksiz olarak uzaydan internet sağlamak. Sistem şimdilik aylık 99 dolar gibi fiyata belirli bölgelerde kullanılabiliyor ve bunun için özel antenlere ve bağlantı sistemlerine ihtiyaç duyuluyor. Bunları da ayrı olarak satan firma, güzel şartlarda kullanıcılarına oldukça yüksek hızı düşük ping değerleriyle verebiliyor.

Bu arada Starlink sistemi sadece evler ya da iş yerleri için düşünülmüyor. Musk bu sistemin uçaklara, trenlere ya gemilere satılmasını da istiyor. Hareketli kullanım odağında özel anten sistemleri de geliştiriliyor.

İlginizi Çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın

Paylaş