Ferrari imzalı ilk elektrikli süper araç sessiz olmayacak

21 Mart 2024 09:32

Dünyanın en özel otomobil firmalarından olan Ferrari, elektrikli aracını sessiz bir seçenek olarak yollara çıkarmayacak.

Elektrikli otomobillerin de bir motor sesi olması gerekiyor, birçok ülke güvenlik nedeniyle bunu zorlu kılıyor. Ayrıca motor sesinin sürücüler için de büyük bir önemi bulunuyor. Dönem değişmesine rağmen sürücüler o gürültüyü duymak istiyor, firmalar da bunun farkında olduklarından elektrikli araçları sessiz bırakmak istemiyor. Bu konuda İtalya merkezi üretici Ferrari de uzun yıllardır aktif olarak çalışmalar yapıyor. Süreç için bazı patentler aldığı aktarılan firma, ilk tamamen elektrikli aracını 2025 yılının sonunda satışa sunmak istiyor. İşte bu sportif aracın sahte de olsa çok iddialı ve kendisine has bir motor sesine sahip olacağı aktarılıyor. Ferrari’nin son aşamada bu merak uyandıran araca fütüristik bir sesten çok gerçekçi bir içten yanmalı motor sesi ekleyeceği düşünülüyor. Firmanın burada elektrik motorlarının ürettiği gerçek ses ile sahte sesi bir araya getirmesi ve aktarımı direkt olarak arkadan gelecek şekilde oluşturması bekleniyor. Firmanın burada yerleşik hoparlörlerden de yararlanarak etkileyici bir sürüş deneyimi sunacağı düşünülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Elektrikli geleceğe çok uzun zaman önce adım atan isimlerden BMW, geçtiğimiz yıllarda özel hazırlanan bir yapay motor sesi ile ses getirmişti. Sayfanın altındaki videoda (1:47) dinleyebileceğiniz firmanın akustik mühendisi Renzo Vitale ve dünyaca ünlü besteci Hans Zimmer tarafından geliştirilen ses, geleceğe vurgu yapan bir tınıya sahipti. Şimdilik çok etkileyici olmayan bu yapay motor sesi, daha önce BMW’nin DNA’sı üstüne kuruluyor yorumuna sahipti.

Bu arada “üst seviye” elektrikli araçları için motor sesi geliştiren tek isim BMW ya da Ferrari değil. Hatta yapay motor sesi Porsche Taycan modelinde de aktif olarak yer alıyor. Aracın Turbo versiyonu için “Porsche Electric Sport Sound” isimli bir opsiyonu bulunuyor. Bu opsiyon ile araca direkt olarak burada dinleyebileceğiniz bir motor sesi ekleniyor. Hyundai tarafında geliştirilen spor elektrikli modellerde de etkileyici yapay motor seslerine yer veriliyor.

Ferrari planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş