FlyNow eCopter, geleceğin kişisel hava araçlarından olabilir

10 Şubat 2024 12:05

Büyük hedefler ve çalışmalar ile beraber görücüye çıkarılan FlyNow eCopter, geleceğin kişisel hava araçlarından olabilir.

FlyNow eCopter, son dönemde çok sayıda kişiyi taşımaya odaklanan uçan taksilerin ön plana çıkarıldığı geleceğin kişisel tarafına odaklanan bir üyesi konumunda yer alıyor. Henüz uçuş testlerine alınmayan ancak tek ve iki kişilik versiyonlarının çalışmaları yapılan ürün, Avusturyalı girişim FlyNow Aviation tarafından geliştiriliyor. Sürpriz olmayacağı üzere elektrikli altyapıyı merkeze alan model, yapısı gereği mini bir helikopter formunda ve buna bağlı olarak Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı tarafından da elektrikli bir helikopter olarak sınıflandırılıyor. FlyNow’a göre bu sınıflandırma sertifikasyon sürecini uçan taksilere oranla çok daha basit hale getiriyor. Yukarıda da dediğimiz gibi henüz uçuş testleri yapılmayan ancak 50 km’lik bir uçuş menzili hedeflenen araç, aktarıldığı kadarıyla 200 kg kadar yük kaldırabilecek ve 130 km/s hıza çıkabilecek. FlyNow Aviation aktarıldığı kadarıyla bu modelin kargo taşımaya özel bir versiyonu üzerinde de çalışmalar yapıyor. Bu önemli çünkü bu tarz hava araçları gündelik yaşamın bir parçası haline ancak ticari kullanımlar sonrasında ulaşabilecek. FlyNow CEO’su Jürgen Greil, eCopter’in ticari üretimine 2026 yılında başlanmasının planlandığını söylüyor, ilk olarak kargo odaklı versiyon ile çıkış hedefleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Havacılığın geleceğinde uçan taksi modelleri yer alıyor ve bu alanda Midnight modeliyle beraber Archer firması iddialı görünüyor. Biliyorsunuz uçan taksi modelleri sürekli olarak gündemde ancak halen gerçek bir ticari kullanım karşımıza çıkmıyor. Bu durum elbette böyle kalmayacak ve önümüzdeki dönemde tamamen değişecek. Bunu değiştirecek isimlerden birisi de Midnight modeliyle beraber Archer firması olacak.

Üç ay önce ilk kez havalanan model, kısa süre önce daha kapsamlı ilk uçuş testlerini de (Phase 1 olarak geçen süreci gösteren video aşağıda) sorunsuz olarak geride bırakmış durumda. Halen insansız olarak uçurulan ancak 2024 bitmeden insanlı uçuş denemelerine de alınacağı aktarılan model, önümüzdeki dönemde daha sık ses getirecek gibi görünüyor.

Archer gerçekten gelecek vadeden bir uçan taksi çünkü arkasında birçok dev otomobil firmasının çatı şirketi olan Stellantis de yer alıyor. Geçtiğimiz yıl içinde bir duyuru yapan Stellantis, 150 milyon dolarlık bir anlaşma kapsamında Archer firmasının Midnight isimli uçan taksi modelini seri üretime alacağını açıklamıştı.

2024 yılı için hedeflenen bu üretim planı kapsamında ses getirecek Midnight, yukarıda da gördüğünüz üzere birçok benzeri gibi çok sayıda motora sahip. eVTOL sınıfında yer alan yani dikey iniş kalkış yapabilen bir elektrikli seçenek olan model, Stellantis’in otomobil üretim sürecindeki tecrübesi ve büyük maddi gücüyle yakın gelecekte gökyüzünde yolcu taşımaya başlayacak.

FlyNow eCopter yanında bu da ilginizi çekebilir: Corsair’den bükülebilir OLED oyuncu monitörü

Paylaş