Fortnite, bu yıl tekrardan App Store’a dönebilir

02 Ocak 2023 16:34

Epic Games‘in başındaki isim Tim Sweeney, resmi Twitter hesabı üzerinden Fortnite odaklı sürpriz bir paylaşımda bulundu.

Epic Games, hafızaları tazelemek adına geçtiğimiz dönemde Apple ile büyük bir savaş içerisine girdi. Şirket Fortnite oyununun iOS ve Android sürümlerine Apple ve Google‘ın yerleşik ödeme sistemlerine alternatif bir ödeme altyapısı ekledi. Epic Games bu alternatif altyapı ile hem Apple’ın hem de Google’ın market kurallarını ihlal etti. Bu yüzden de önce Apple, daha sonra da Google Fortnite’ı resmi uygulama marketlerden kaldırdı. Apple ve Google, geliştiricilerin uygulama içindeki satın almalar için kendi ödeme sistemlerini kullanmasını istiyor, Epic Games ise firmaların ödeme sistemindeki yüzde 30’luk komisyon kesintisi nedeniyle bu sürece karşı çıkıyordu. Bu dava kapsamında Epic Games’in büyük bir kazanımı olmadı.

Bugün bu konuyu gündeme getiren Epic Games CEO’su Tim Sweeney tarafından yapılan hemen aşağıdaki haber oldu. “Gelecek yıl iOS’ta!” diyerek bir “2023” ibaresine sahip Fortnite görseli paylaşan Sweeney, oyunun üstü kapalı olarak 2023 içerisinde App Store’a geri döneceğini müjdelemiş gibi görünüyor. Bunun nasıl olacağı ise henüz tam olarak bilinmiyor. Sweeney’nin bu konuda önümüzdeki günlerde daha fazla bilgi vermesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Firma bundan önce Fortnite merkezli bir ceza ile ses getirmişti. Epic Games, COPPA’yı ihlal ettiği (Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası) ve milyonlarca oyuncuyu kandırarak istemeden alışveriş yapmalarını sağlamak adına “karanlık desen” olarak geçen tasarım hileleri kullandığı gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri Federal Hükûmetine bağlı Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından tam 520 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

FTC tarafından yapılan açıklamaya göre Epic, spesifik olarak çocukları merkeze alan gizlilik yasasını ihlal ettiği için 275 milyon dolar ceza ödeyecek, buna ek olarak varsayılan gizlilik ayarlarını değiştirecek, kullanıcıları istenmeyen ödemeler yapmaları için kandırdığı özelinde ise 245 milyon dolar geri ödeme yapacak.

Fortnite iOS gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş