Geleceğin otonom trendine yeni aday; dönüşebilen platform Mercedes Vision Urbanetic [Video]

10 Eylül 2018 20:30

Oldukça esnek bir kullanım alanı sunan Mercedes Vision Urbanetic, otomobilin gelecekte gireceği yeni şekillerle ilgili ipuçları veriyor bizlere.

Hemen her markanın gelecek vizyonu başlığı altında paylaştığı konsept projelerin temelinde elektrik ve otonom sürüş değişmez bir parça olarak karşımıza çıkmakta. Edi ile Büdü gibi olarak artık ayrılmaz bir ikili haline gelen bu teknolojiler üretim süreci ve ortaya çıkartılacak ürünlerin çeşitliliği konusunda da bizlere güzel alanlar vadediyor. Düzenlenen organizasyonlarda beşinci seviye olarak nitelendirilen ve sürücünün tamamen saf dışı bırakıldığı yapı, kısa süre önce Volvo 360c örneğinde olduğu gibi otomobillerin kullanım alanlarını da yeni bir boyuta taşıyacak. Madalyonun diğer yüzünde ise oldukça farklı ve kullanışlı yaklaşıma sahip projeler de var. Bahsetmeye çalıştığımız bu projelerin temelinde ise yine elektrikten güç alıp otonom kontrol sağlayan platformlar yer almakta. General Motors Surus örneğinde olduğu gibi bir aracın pek çok farklı amaca hizmet edebilmesi felsefesine dayanan ve geleceğin ulaşım ağında büyük pay kapması beklenen bu projelere artık Mercedes de dahil olmuş durumda.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kullanım kolaylığı dikkat çekiyor

Vision Urbanetic adıyla tanıtımı gerçekleştirilen platform daha önce farklı isimlerin karşımıza çıkarttığı projelerle benzer felsefe üzerine kurulu. Üzerinde taşıdığı podun yapısına göre bazen bir toplu taşıma aracı, bazen ufak çapta bir toplantı salonu, bazen de kişisel bir otomobil olmak Vision Urbanetic’in görevleri arasında. Ticari araç felsefesi üzerinden taşımacılık sektörüne de çok ciddi soluk getirme potansiyeli barındıran model tek seferde 12 kişinin seyahat edebilmesine olanak tanıyacak nitelikte. Platformun ebatlarına baktığımızda 5,14 metre uzunluğa sahip olduğunu, arka bölümünde taşıdığı podun ise 3,7 metre yüksekliğe ulaştığını görüyoruz. Nesnelerin interneti teknolojisiyle de yüzde 100 uyumlu olan Vision Urbanetic, gerçek zamanlı olarak kontrol edilebiliyor. Şimdilik elektrik menzili ve şarj süresi gibi teknik noktaları paylaşılmayan modelin önümüzdeki sürece nasıl bir yansıma yapacağını hep birlikte göreceğiz.

Paylaş