Google, AT&T ve Vodafone, bir Starlink rakibi geliştiren AST SpaceMobile’a yatırım yapıyor

23 Ocak 2024 09:32

İnternet devi Google ve büyük telekomünikasyon firmaları AT&T ile Vodafone, telefonlara odaklanan bir Starlink rakibi geliştiren AST SpaceMobile’a yatırım yapıyor.

Bugün paylaşılan haberlere göre Google, AT&T ve Vodafone bir araya gelerek alçak dünya yörüngesine gönderilecek uydular üzerinden akıllı telefonlara bağlantı / internet hizmeti sunmayı planlayan SpaceX Starlink rakibi AST SpaceMobile’a 206,5 milyon dolar yatırım yapıyor. Bu yatırımın üstüne AST SpaceMobile şirketine hem donanım hem de yazılım konusunda destek olacak dev isimler, özellikle Android cihazlar odağında gelecek adımları atıyor. Dünyanın en önemli özel uzay firması SpaceX, kısa süre önce uzaydan interneti telefonlara da getirecek ilk Starlink uydularını atmıştı. Eğer kaçırdıysanız uzaydan yüksek hızlı internet sunabilen Starlink ile alakalı geçtiğimiz yıl içerisindeki en önemli gelişme, T-Mobile ve SpaceX tarafından yapılan ortak etkinlik ve etkinlikte gelen önemli duyurular olmuştu. T-Mobile CEO’su Mike Sievert ve SpaceX CEO’su Elon Musk, bahsettiğimiz etkinlikte özellikle “uydudan hücresele” altyapısı ile ses getirmişti. SpaceX’in yeni nesil uyduları, taşıdıkları özel donanımlar ile dünya çapındaki ölü bölgeleri ortadan kaldırarak doğrudan akıllı telefonlara uydu internet sağlayabilecek kapasiteye sahip. Bu altyapı ABD özelinde T-Mobile’ın 5G ağıyla birleştirilecek ve böylece ülkedeki hemen her yer kapsama alanı haline getirilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu sistemi en son gündeme getiren ise açılan buradaki resmi site olmuştu. “Direct to Cell” adı verilen sistemi kullanıma sunmak adına çalışmalara hız veren firma, açılan site üzerinden altyapının 2024 içerisinde aktif edileceğini duyurmuştu. İşte bu konuda ilk adım geçtiğimiz haftalarda atıldı ve Falcon 9 rokete yüklenen 21 yeni Starlink uydusu alçak dünya yörüngesine gönderildi. Bu 21 uydunun altı tanesinin resmi olarak “Direct to Cell” desteğine sahip olduğu paylaşıldı ve ilk testler de olumlu sonuçlar verdi.

Başta belirli ülkelere özel kalacak altyapı 2024’te sadece metin mesajları için kullanılabilecek, 2025 yılında sürece ses ve veri aktarımı da dahil edilecek. 2025’te ayrıca IoT cihazları için de destek sağlanacak. Mevcut “LTE” destekli akıllı telefonlar ile herhangi bir modifikasyon gerekmeksizin çalışacak Direct to Cell sistemi, başta yüksek hızlar sunmayacak fakat özellikle acil durumlarda büyük fark yaratabilecek.

Google gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin konsept elektrikli otomobili

Paylaş