Google Fuchsia OS gelişimine sürpriz Samsung desteği

13 Mayıs 2021 10:50

Google Fuchsia OS, uzun süredir gündemde olan bir işletim sistemi. İşte bu yeni işletim sistemi için gündeme bir Samsung haberi düştü.

Hem mobil hem de masaüstü için evrensel tasarlandığı bilinen Google Fuchsia OS, zaman zaman ses getiren bir işletim sistemi.

Şimdilik değil ancak uzun vadede Android’in yerini alacağı söylenen sürümün,  ilk aşamada telefonlar yerine akıllı hoparlör gibi IoT temelli ürünlerde kendisine yer bulması bekleniyor.

Bilindiği kadarıyla bu sürüm Linux yerine Zircon üzerine kuruluyor. Google’ın reklam işini bozmayan ciddi güvenlik özellikleriyle donatıldığı aktarılan Fuchsia OS, Android temelli değil ancak Android uygulamalarını da çalıştırabilecek.

İşte bu merak uyandıran yeni işletim sisteminin geliştirme sürecine Samsung da destek olmaya başladı. Firmanın buradaki katkısı tam olarak F2FS (Flash-Friendly File System) oldu.

Söylendiği kadarıyla F2FS bir dosya yönetim sistemi ve direkt olarak Samsung tarafından geliştiriliyor. F2FS’in süreçte EXT4’ün yerini aldığı ve Samsung’u bunu ilk olarak Galaxy Note 10 ile kullanmaya başladığı belirtiliyor.

Samsung’un Google Fuchsia OS desteği elbette akla tek bir soru getiriyor. İleride Samsung’dan Fuchsia OS’lu telefon ya da tabletler görecek miyiz? Bunun cevabı sağlam kaynaklarca evet.

Samsung ve Google çok uzun zamandır Android odağında da beraber çalışıyor. Bu açıdan Samsung’un kesinlikle Fuchsia OS’u es geçmesi beklenmiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google Fuchsia OS konusunda Samsung gibi Huawei de aktif olarak çalışıyordu

Geçtiğimiz yıl Huawei mühendislerinin işletim sistemini oyun odaklı akıllı telefon modeli Honor Play üzerinde test ettiği ortaya çıkmıştı.

Merak edilen işletim sisteminin o zaman Kirin 970 işlemciye destek verdiği açıklanmıştı. Bu açıdan sistemin Mate 10, Mate 10 Pro, P20, P20 Pro, Nova 3 ve Note 10 gibi birçok diğer modelde de çalışabileceği söylenmişti.

Huawei’nin ambargo sonrasında Google Fuchsia OS çalışmalarının bitirdiği düşünülüyor. Çünkü firma artık Android rakibi, Harmony OS isimli kendi işletim sistemini geliştiriyor.

İlginizi Çekebilir

Türkiye’de satılan Samsung Galaxy A52’nin içine yakından bakın

Paylaş