Google’ın hakkınızda topladığı önemli verileri silme [Nasıl Yapılır?]

18 Mayıs 2019 18:00

İnternetin merkezini oluşturan Google, hakkınızda birçok veri topluyor. Bu verilerin kayıtlı kalmasını istemiyorsanız silmek oldukça kolay.

Google, sunduğu servisleri geliştirmek ve sizin deneyiminizi iyileştirmek adına birçok konuda kayıt gerçekleştiriyor. Firmanın bu süreç hakkında resmi bir açıklaması da bulunuyor: “İster en son haberlere ister en hızlı sürüş rotasına bakıyor olsun, şirket olarak ürünlerimizin herkese yardımcı olmasını amaçlıyoruz. Konum Geçmişi veya Web ve Uygulama Etkinliği ayarlarını açık konuma getirdiğinizde, bu veriler ürünlerimizin sizin için daha kullanışlı olmasını sağlayabiliyor. Örneğin hoşunuza gidecek bir restoran önermek veya bir önceki aramada kaldığınız yerden devam etmek gibi…”

Google tam olarak hangi verilerinizi kaydediyor?

Şirket bağlı hesabınız üzerinden arama motorunda ve YouTube’da yaptığınız aramaları, YouTube izleme geçmişinizi, cihaz bilgilerini, konum / harita geçmişinizi ve dijital asistan için izin verirseniz sesinizi kaydediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google’ın hakkınızda topladığı verileri silin!

Bunu yapmak oldukça kolay. Bunun için ilk olarak buradaki “Google Hesabı” sayfasına girmeniz gerekiyor. Google hesabınız ile giriş yaptığınız bu sayfada “Veri ve kişiselleştirme” menüsü altındaki “Etkinlik ve zaman çizelgesi” seçeneğine gelin. Buradan “Etkinliğim” seçeneğine basın ve açılan sayfanın sol tarafında yer alan “Etkinlik silme ölçütü” seçeneğine gidin. Burada karşınıza “Tarihe göre sil” diye bir bölüm çıkıyor. Bu menünün altındaki bölüme basın ve “Tüm zamanlar” seçeneğini işaretleyin. Daha sonra alt taraftan “Sil” butonuna basın ve yaptığınız Google aramalarından harita detaylarına kadar birçok verinin silinmesini sağlayın.

Google silinen verileri gerçekten siliyor mu?

Firma arama sıklığı gibi verilerin hesap tamamen silinene kadar korunduğunu ancak “yapılan aramaların” tamamen silindiğini belirtiyor.

“Kullanıcıların özelliklerimizle nasıl etkileşimde bulunduklarını ve hizmetlerimizi nasıl iyileştirebileceğimizi anlamamıza yardımcı olabilecek bazı verileri Google Hesabınız silinene kadar saklarız. Örneğin, Etkinliğim bölümünden belirli bir Google aramasını sildiğinizde ne sıklıkla arama yaptığınıza dair bilgi saklayabiliriz, ancak neyi aradığınızla ilgili bilgi saklamayız. Hesabınızı sildiğinizde, ne sıklıkla arama yaptığınıza dair bilgiler de kaldırılır.”

Şirket, “tamamen silme” işleminin güvenli şekilde (Yanlış silmelere karşı) 2 ay gibi bir zaman içerisinde yapıldığını belirtiyor.

İlginizi Çekebilir

Firmanın bulut temelli oyun servisi

Paylaş