Google, yapay zeka ile selleri 7 gün öncesinden tahmin etmeye başladı

21 Mart 2024 10:22

Yapay zeka tarafına çok büyük yatırımları bulunan Google, bu temelde selleri 7 gün öncesinden tahmin edebilmeye başladı.

Google, paylaşılan aşağıdaki videoda duyurulduğu kadarıyla artık birden fazla veriyi özel yapay zeka sistemleri kullanarak değerlendiriyor ve bu sayede büyük yıkımlar ile ölümlere neden olan nehir kaynaklı selleri 7 gün öncesinden tahmin edebiliyor. Söylendiği kadarıyla çoğu nehirde akış ölçer bulunmadığından yaklaşan yıkıcı sellerin tahmin edilmesi oldukça zor. Google bu sorunu özel makine öğrenimi modellerini geçmiş olaylar, nehir seviyesi verileri, yükseklik ve arazi durumu ile daha fazlasıyla eğiterek aşmayı başarmış. Bu veriler ile seçilen bölgeye özel haritalar oluşturan ve her konumda yüzlerce simülasyon gerçekleştiren firma, bu sayede selleri oluşmadan günlerce önce tahmin edebilmeye başlamış durumda. Şimdilik belirli bölgelere odaklanan ancak ileride tamamen küresel hale getirilmesi hedeflenen sistem, binlerce hayatın kurtarılmasına aracılık edebileceğinden oldukça güzel ve önemli görünüyor. Bu teknoloji şu an Google’ın toplam nüfusu 460 milyon olan 80 ülkede sel tahmini yapabilmesini sağlıyor, açıklamaya göre şirket bu tahminleri Google Arama, Google Haritalar ve Android bildirimleri aracılığıyla paylaşıyor. Hatta burada görebileceğiniz resmi sayfada Türkiye merkezli analizler de bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İnternet devi Google çevre tarafında kısa süre önce de önemli bir gelişme ile gündeme gelmişti. Küresel ısınma söz konusu olduğunda en çok “karbondioksit salınımı” öne çıkarılıyor ancak süreci hızlandıran başka unsurlar da bulunuyor. Örneğin Uluslararası Enerji Ajansı’na göre küresel olarak gözlenen büyük sıcaklık artışlarının yaklaşık yüzde 30’undan (Bazı kaynaklarda yüzde 25 olarak da geçiyor) metan sorumlu durumda. NASA’nın verilerine göre son 200 yılda iki kattan fazla artan atmosferdeki metan konsantrasyonunun yüzde 60’ı insan faaliyetlerinden, yüzde 40’ı ise doğal nedenlerden (İnek, keçi ve geyik gibi çiftlik hayvanları inanılmaz metan gazı üretiyor) kaynaklanıyor, Uluslararası Enerji Ajansı yıllık toplam metan gazı emisyonunun 2022’de 589,1 milyon ton olduğunu açıklıyor.

Bunun 395,1 milyon tonunun insan faaliyetleri nedeniyle (Özellikle enerji tarafı), 194 milyon tonunun ise doğal yollardan gerçekleştiği belirtiliyor. İşte bu hepimiz için çok önemli konuda kâr amacı gütmeyen Çevre Savunma Fonu (EDF) ile bir ortaklık kurduğunu duyuran Google, açıklamaya göre metan gazını izlemek için yapay zeka ile uydu görüntülerini kullanacak ve böylece en çok metan gazı salınımının olduğu bölgeleri net olarak gözler önüne sermeye başlayacak. Attığı adımla bu bölgelere yönelik çözüm çalışmalarına aracılık etmek ya da hız katmak isteyen internet devi, metan kirliliğinin önlenmesinin iklim değişikliği üzerinde büyük bir olumlu etki yaratacağına inanıyor.

Google ve önemli metan gazı çalışması yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş