Grafen temelli “elmastan daha sert” materyal hayat kurtaracak

25 Aralık 2017 19:00

Son dönemin üzerine en çok konuşulan maddesi grafen, hemen her alanda çok büyük ilerlemeler getiriyor. Her şeye rağmen hayatımıza tam olarak girmeyen bu geleceği maddesi, şimdi de kurşunları durduracak haliyle karşımıza çıkıyor.

Bilmeyenler için tekrar hatırlatmak gerekirse karbonun grafit ve elmas gibi allotroplarından birisi olan grafen, bal peteği örgülü bir yapıya sahip. İki boyutlu olan bu ilginç malzeme, özellikle inceliği ve buna rağmen sunduğu sağlamlık ile dikkat çekiyor. New York Üniversitesi araştırmacıları ise iki grafen katmanı bir araya getirerek kurşunları durdurabilecek bir materyal ürettiklerini belirtiyor. Diamene olarak isimlendirilen bu materyal, kurşunla vurulduğunda geçici olarak elmas kadar sertleşebiliyor. Bu teknik, alüminyum folyo kağıdından daha ince kurşun geçirmez zırhlar anlamına geliyor. Araştırma ekibinden Elisa Riedo materyali, şimdiye kadar oluşturulmuş elmas sertliği sunabilen en ince film olarak nitelendiriyor.

Grafen gerçekten mucizevi bir materyal

Daha iyi pillerden ve verimli enerji sistemlerine kadar birçok alanda büyük gelecek vadeden materyal, maalesef geniş çaplı olarak son kullanıma geçemiyor. Bu açıdan geliştirilen bu kurşun geçirmez kurşun tabakasının da kısa vadede gerçeğe dönüşmesi mümkün görünmüyor. Ancak üzerinde çalışmalar hız kesmeden devam eden materyal, geleceğimizi değiştirecek gibi duruyor.

Paylaş