Gurman: “iOS 18 ile ana ekran daha fazla özelleştirilebilecek”

24 Mart 2024 16:20

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Apple, üretken yapay zeka konusunda güçlü olacak iOS 18 ile ana ekran özelinde de bir güncelleme yapacak.

Apple, Mark Gurman’a göre iOS 18 işletim sisteminde daha fazla ana ekran özelleştirmesi sunacak. Bu yeni özelleştirmelerin ne olduğu henüz bilinmiyor ancak bu tarz adımlar her zaman kullanıcılardan iyi geri dönüşler alıyor. Daha önce duyduğumuz kadarıyla iOS 18 ile beraber arayüzde bazı görsel değişiklikler ya da güncellemeler de yapılacak. Uzun zamandır temel olarak aynı kalan iOS işletim sistemi, yüksek ihtimalle visionOS’ten gelen bazı değişiklikler ile biraz daha modern ya da taze hale getirilecek. iOS 18’in en büyük değişikliği ya da öne çıkan yanı ise kesinlikle yapay zeka olacak, burada Siri dahi yenilenecek. Daha önce doğru bilgiler vermiş bir kaynağa göre Apple, üretken yapay zekâ temelli olacak yani gücünü büyük bir dil modelinden (LLM) alacak sesli / dijital asistan Siri için ilk tanıtımı WWDC24 kapsamında yapmayı planlıyor. Yeni Siri’nin çok daha akıllı olacağı ve kişilerle şimdiye oranla çok daha doğal şekilde iletişim kurabileceği söyleniyor. iOS 18 işletim sistemini direkt olarak yapay zekâ odağıyla geliştiren teknoloji devi, bu konuda önemli bazı çalışmalar yapıyor. Yeni Siri’nin arkasında OpenAI GPT ya da Google Gemini dil modellerinden birisi olabilir. Apple bu konuda OpenAI ve Google ile aktif olarak görüşmeler gerçekleştiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple son dönemde birçok yapay zeka adımı atıyor. Örneğin The New York Times tarafından elde edilebilen bilgilere göre Apple üzerinde çalıştığı kendi yapay zeka modelini, en az 50 milyon dolarlık çok yıllı bir anlaşma üzerinden haber sitelerindeki bilgileri / içerikleri kullanarak eğitmeyi hedefliyor. Süreçte adı geçen haber siteleri arasında Condé Nast, NBC News, Vogue, Wired, Vanity Fair, Ars Technica, Glamour, The New Yorker, GQ ve fazlası yer alıyor, listeye zamanla başka platformların da dahil edilmesi bekleniyor. Kendi yapay zeka modelini eğitmek adına Google’dan çekeceği verileri kullanması çok riskli olan teknoloji devi, sürece hem etik hem de yasal olarak doğru şekilde yaklaşmak istiyor.

Apple direkt olarak iPhone’larda “LLM” çalıştırmanın yolunu da bulmuş durumda. Teknik detaylar elbette oldukça karışık ancak firma büyük LLM verisini direkt olarak flash bellek içinde tutmak istiyor. Yüksek sayıdaki veriye hızlı erişim için “çığır açıcı” özel teknikler geliştirdiği aktarılan şirket, bunu kod adı Ajax olarak geçen ve Apple-GPT de denilen kendi LLM altyapısı için kullanabilir ve böylece iPhone’lar internet bağlantısı olmadığı durumlarda dahi çok gelişmiş bir üretken yapay zeka deneyimi sunabilir.

“Geliştirdiğimiz çığır açıcı sistem, gelişmiş LLM’lerin kaynakların sınırlı olduğu ortamlarda kullanılması ve böylece uygulanabilirliklerinin ve erişilebilirliklerinin artırılması açısından çok önemli” diyen Apple araştırmacıları, paylaştıkları belgede aynı zamanda, “Geliştirilen bu verimlilik odaklı yöntemler, yapay zeka modellerinin iPhone’un mevcut olan belleğinin iki katına kadar çalışmasına olanak tanıyor” açıklamasını da yapıyor.

iOS 18 yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş