İkinci el otomobil pazarı için zorunlu ekspertiz raporu devrede; işte sektörden ilk tepkiler

31 Mayıs 2021 11:46

Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınan ikinci el otomobil pazarındaki ekspertiz zorunluluğu olumlu bir hamle olarak karşılandı.

Son yılların en zorlu döneminin içerisinde olan ikinci el otomobil pazarı için geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı tarafından önemli bir düzenleme yayınlandı. İmza attığı yeni düzenlemeyle birlikte, 8 yaş ve 160 bin km’nin altındaki araçların alım satımında ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Kararın resmileşmesiyle birlikte sektörün öne çıkan temsilcilerinden de ilk değerlendirmeler gecikmesi. 31 Temmuz 2021 tarihine kadar, ikinci el araç alım satımı yapan işletmelerin Yetki Belgesi alması gerektiğini vurgulayan otomerkezi.net CEO’su Ali Karakaş, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen araç satışlarının yüzde 60’ının kayıt dışı olduğuna dikkat çekti. Uzun yıllardır ikinci el araç pazarının regülasyonlara kavuşturulması için çalışmalar yapıldığını dile getiren Karakaş alınan kararı desteklediklerini söyledi.

İkinci el otomobil pazarında araçlara güven artacak

Ekspertiz işletmelerinde TSE ve HYB belgesinin kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre ise otomobillerdeki değişen, boyanan parça, yüksek kilometre gibi hususların güvensizlik sebebiyle zaman içerisinde tüketiciler arasında güvensizlik duygusu yarattığını belirtirken, tarafsız ve bağımsız, kurumsal ekspertiz şirketlerinin önemine dikkat çekti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Emre, “Uzun yıllardır vatandaşların yaşadığı tedirginlik ve mağduriyetlerin son bulması adına alınan karar oldukça olumlu ve sevindirici bir gelişme. 2020 yılında satışı yapılan 8,2 milyon aracın yüzde 65’i ekspertiz işlemine tabii olurken, düzenlemeyle birlikte bu oranın uzun vadede yüzde 95’e ulaşacağını öngörüyoruz. İkinci ele olan talep, asli işi ikinci el araç alım satımı olmayanların da pazara dahil olmasını, yeni hileleri ve dolandırıcılık vakalarını da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıl yaptığımız ekspertiz işlemlerinde ortalama her 100 araçtan 9’unun pert (ağır hasarlı) olduğunu tespit etmiştik. Düzenlemeyle ikinci el araçlara duyulan güven artacak.” dedi. İkinci el otomobil pazarındaki istatistikler, en yüksek talebin 7-12 yaş arası ve 70 bin TL-140 bin TL fiyat etiketine sahip modellerde olduğunu gösteriyor.

İlgili video

Yeni Seat Leon merak edilen özellikleriyle detaylandı

Paylaş